Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Participació Ciutadana

Rober Ors: “El curtmetratge de Sant Quirze serà més trapella que un lipdub"

El director de la pel•lícula del poble es mostra engrescat amb un projecte que té com a objectiu potenciar la cooperació en favor del civisme


Rober Ors: “El curtmetratge de Sant Quirze serà més trapella que un lipdub"

Els carrers de Sant Quirze i els seus ciutadans i ciutadanes protagonitzaran aquest diumenge 3 d’abril un curtmetratge que portarà per títol ‘Tots podem’ i s’emmarcarà en la campanya Sí volem. Sí podem. Sí civisme. Al llarg de les últimes setmanes s’han celebrat diferents càstings per escollir-ne els actors i un grup de professors de l’Escola Municipal de Música de Can Barra n’han composat la banda sonora. Després de tots els preparatius, per fi ha arribat el moment dels focus i de les càmeres. Pel sabadellenc Rober Ors, director de la pel•lícula de la productora Perla28, el curt és tot un repte pel fet d’haver de dirigir un grup elevat de persones. A les portes del dia de rodatge, el realitzador cinematogràfic es mostra molt engrescat amb el projecte.   

- Falta molt poc perquè comenci el rodatge de la pel•lícula. Com estan els últims preparatius?
- Estem a tope. La setmana passada vam haver de congelar el rodatge per problemes meteorològics, i ara estem reprenent el vol.  Tot està ben preparat i tenim ganes que el poble s’ho passi bé i que sigui una bona experiència per a tothom.

- Quin sentit té el títol del curt, ‘Tots podem’?
- El protagonista és el poble i anirà vestit d’una forma concreta, amb una dessuadora verda. El poble anirà avançant corrent com una marea en una carrera frenètica per tractar el civisme i demanar que tots, grans, petits i joves, siguem més cívics i construïm un lloc més harmònic. Mentre el gruix de gent va corrent, tenen lloc diferents accions que estan mal fetes, com per exemple un noi que fa un graffiti, un home gran que aparca malament, una paperera que està trencada... La gent del poble actua com a detonant perquè aquestes accions no succeeixin. Per això, farem servir un sistema de càmera enrere, per mostrar com es desfan les accions dolentes. La idea no és prohibir, sinó imaginar que no succeeix. Al final, arribem a la plaça d’Anselm Clavé, i aleshores té lloc una de les parts que més ens emociona, perquè és tot un repte, i consisteix a construir les lletres ‘SQV’ amb els veïns i les veïnes del poble. Crec que la gent en gaudirà perquè descobrirà com funciona un rodatge professional.

- Quan et van demanar que presentessis un poble a través d’una pel•lícula, com ho vas afrontar?
- Havíem de trobar parts emblemàtiques. Volíem que fos una cosa bastant urbana perquè fos molt propera a la gent. A més, com que els actors aniran de verd, l’acció no podia passar en espais del mateix color, perquè aleshores no s’hagués observat del tot el contrast. Tot i que l’escenari és el poble, la protagonista és la gent i no volíem que les localitzacions li traguessin importància. Havíem d’evitar que la filmació de les parts emblemàtiques fos de postal, perquè el que és important és la gent.

- La pel•lícula transcorre al llarg de moltes vies del poble: avinguda dels Països Catalans, carrer Torrent d’en Llorer, rambla de Lluís Companys, carrer de Montserrat Roig, Urgell, Horta, Maestrat, Barcelona, Moreneta, Montserrat, Sant Jaume, Nou i avinguda Pau Casals. Havies rodat algun altre cop en un espai tan gran i obert?
- Per a mi, personalment, el repte és treballar amb tanta gent. Jo normalment dirigeixo actors i els indico on han de mirar o quins són els seus pensaments i sentiments. Aquí, l’actor està format per 200 persones i per a mi és molt interessant jugar amb l’emoció que ha de transmetre un sol personatge que alhora són molts.

- Una de les qüestions que han tingut més ressò al poble han estat els càstings. Què t’ha semblat el nivell interpretatiu de la gent de Sant Quirze?
- Poca broma amb la gent; hi havia persones amb molta tranquil•litat, que semblava que ho haguessin fet tota la vida tot i ser el primer cop. Ens hem trobat amb gent maquíssima i ha estat molt difícil escollir perquè per a cada paper teníem diverses opcions. Hem hagut d’agafar alguna cara visible perquè volíem algun somriure i alguna mirada, però no hem d’oblidar mai que tots som els protagonistes. 

- Un fenomen molt actual a l’hora de presentar un lloc és el del lipdub, que consisteix en un pla seqüència amb una coreografia d’una cançó coneguda i animada en la qual els i les participants canten en playback. Creus que és comparable el projecte del curt de Sant Quirze amb un lipdub?
- El lipdub és una cosa que es prepara molt i es fa cantant, mentre que el que nosaltres plantegem és una acció al carrer, una performance relacionada amb l’street art. És quelcom que succeeix en dos minuts. El curt serà una acció directa cap a una problemàtica que té la població en la qual estem treballant per posar èmfasi en el civisme, com ens va demanar l’Ajuntament. Crec que el resultat pot ser més trapella i gamberrete que un lipdub, en el sentit més dolç de la paraula. 

- Amb quin equip tècnic comptareu durant el rodatge?
- Farem servir grues perquè, per plasmar la marea de gent, considerem molt important comptar amb una vista aèria. Des de dalt, pots veure com un grup s’ajunta amb un altre, i trobem molt interessant plasmar la unió del poble. En aquest sentit, també utilitzarem un practicable, que és una espècie de tarima que utilitzem en el cinema. A més, com que el vídeo que volem és bastant ambiciós en el sentit qualitatiu, anirem amb dos equips: un gravarà les accions i un altre, amb dues càmeres, filmarà tota la gent corrent.

- Ja coneixies el poble abans de començar el projecte?
- Sí, vaig néixer a Sabadell. A més, ara fa un any vam filmar un spot a Sant Quirze. Ara, arran d’aquest projecte, fem broma amb els amics perquè semblo el taxista de Sant Quirze; em conec bastant els carrers.              

- L’equip de Perla28 sou una productora amb força trajectòria: heu fet videoclips, spots, campanyes de televisió...
- Som joves, portem gairebé dos anys de vida. Ens van donar un premi bastant sucós de diners per un treball que vam fer i això ens va permetre engegar i demostrar-nos que teníem talent. Som un equip professional molt extens i tenim molta il•lusió i molts projectes. Ara TV3 emetrà un videoclip que acabem de fer.

- Quins projectes teniu a curt termini?
- Ara mateix estem elaborant una sèrie d’animació. A més, estem finalitzant un curtmetratge que volem estrenar als cinemes Verdi i estem escrivint una sèrie de ficció. A banda d’això, tenim altres encàrrecs i, paral•lelament, estic preparant un llargmetratge i espero poder començar a desenvolupar-ne l’escriptura d’aquí a un any.

- I amb quin de tots aquests formats et quedes?
- Jo he estudiat cinema i és el que porto més a les venes. M’agrada molt el projecte de Sant Quirze perquè té aquest punt cinematogràfic i també té argument i guió. M’estimula moltíssim.