Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Gent Gran

El modelista naval Joan Prim evoca l’època del comerç marítim amb Amèrica

El mestre artesà quirzetenc abordarà en una conferència el bon moment dels vaixells catalans al voltant del 1800


El modelista naval Joan Prim evoca l’època del comerç marítim amb Amèrica

El modelista naval quirzetenc Joan Prim evocarà l’època del comerç amb Amèrica, els indians i les havaneres en una conferència sobre la marina catalana dels volts del 1800 que tancarà avui la programació del segon trimestre de l’Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran al centre cívic de Can Feliu, a les 18 hores. Al llarg de bona part de la línia de la costa catalana van proliferar les drassanes que s’encarregaven de construir bergantines i altres naus que anirien a conquerir l’alta mar per comerciar amb Amèrica o Àsia. “Sempre hem estat d’espatlles al mar i el lloc per on sempre ha vingut la riquesa a Catalunya ha estat el mar”, afirma Prim. “És molt important que la gent sàpiga el que era, no com ara, que les platges serveixen per banyar-se o perquè vinguin turistes”.

Per posar el mar al lloc que li correspon, la ponència de Joan Prim s’endinsarà en els diferents tipus de vaixells catalans que solcaven les seves aigües, en l’organització a bord, on, segons diu, mai no hi va haver cap motí, i en les seves anècdotes. Una d’elles és la del vaixell Pau Sensat. “Va travessar l’Atlàntic en 15 dies, des de Charleston fins a Gibraltar, cosa que mai no va poder fer ningú més”, explica. Aquesta època d’esplendor es va allargar fins  finals del segle XIX, quan es va apostar perquè el País Basc fos el principal productor naval, es va començar a imposar l’ús del vapor i, a més, es van perdre colònies com la de Cuba.

Joan Prim va treballar al Museu Marítim de Barcelona durant 27 anys, és president del Club Modelistes Navals del Vallès i tant ell com els seus alumnes acaben de mostrar la seva feina detallista de reproducció de vaixells a petita escala a l’exposició ‘Els petits gegants del mar i de l’aire’ que es va exhibir a la sala nova de la Patronal el passat mes de març. Segons el mestre artesà de modelisme naval, l’època del 1800 va ser “el segon segle d’or que vam tenir a nivell d’expansió econòmica”. El primer període va tenir lloc a l’Edat Mitjana, amb el Mediterrani com a mar de fons, i Prim ja hi va dedicar una conferència. Aprofitant el seu coneixement transversal de la història de la marina, Joan Prim també aprofitarà la conferència d’aquesta tarda per demostrar que Cristòfol Colom era català, concretament de Pals.