Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Comerç

Productes de qualitat, naturals i respectuosos amb l'entorn, al Mercat Ecològic del Vallès

Tres de les botigues que participen a la fira itinerant que arriba aquest dissabte a Sant Quirze destaquen els beneficis que el seu gènere comporta per a la salut i el medi ambient


Productes de qualitat, naturals i respectuosos amb l'entorn, al Mercat Ecològic del Vallès

Quinze botigues instal·laran les seves parades de productes ecològics i artesanals aquest dissabte 7 de maig a la primera visita del Mercat Ecològic del Vallès a Sant Quirze. La fira itinerant arribarà a la Rambla Lluís Companys cada primer dissabte de mes, després de passar per les poblacions de Barberà, Cerdanyola i Rubí. Segons els botiguers i productors que hi participen, la iniciativa és una aposta positiva per donar a conèixer els beneficis d’aquest tipus de productes i promoure el consum responsable. Des de fruites i hortalisses fins a diferents tipus de xocolata, espècies, carns, vi i pans, constitueixen l’ampli ventall de productes de qualitat, elaborats cuidadosament i amb una filosofia molt sòlida de respecte per la salut, l’entorn natural i els productors, que es podran adquirir a les botigues. “Ens hem repartit els productes entre totes les parades per tal d’oferir la màxima gamma possible”, apunta Francisco Castillo, responsable de la botiga rubinenca Font de vida, qui afegeix que tota l’alimentació diària “es pot trobar de forma ecològica”.     

Font de vida

La seva botiga, que participa al Mercat Ecològic del Vallès, forma part de la cooperativa CEVAGRAF, que fa gairebé cinc anys va decidir estendre la seva inquietud per la salut alimentària a bona part de la població. El resultat són dos establiments situats al passeig de les Torres de Rubí on s’hi poden trobar des d’aliments fins a roba i productes de neteja o de cosmètica produïts de forma ecològica. “El distintiu de tots aquests productes és que no contenen cap tipus de pesticida ni d’adobs químics. Tampoc tenen elements transgènics ni cap tipus de factor nociu per a la salut o el medi ambient”, afirma Castillo. Tot plegat dóna pas a un gènere lligat a la terra i ric en vitamines, minerals, greixos essencials i antioxidants.

La Padrina Mercè

La producció acurada i a petita escala i una àmplia varietat d’aliments sense additius ni conservants és el que ofereix una altra de les botigues que es plantaran a la rambla Lluís Companys, la Padrina Mercè, que pertany a l’empresa de Tremp Fontenoy en Puisaye. La seva administradora, Elisenda Alcaine, considera que la repercussió del Mercat Ecològic del Vallès ha estat positiva un cop s’ha donat a conèixer, i bona mostra d’això és el fet que, dissabte passat, Rubí esgotés les existències dels comerciants. Entre el gènere de la botiga en destaca la mel, la melmelada, les infusions, el cafè, el te, el licor de melis, els bolets o el paté, entre d’altres. “La mel és molt bona, molt neta i no té grumolls; els bolets són fets i collits artesanalment, sense màquines, i el licor de melis està fet amb una producció molt reduïda i amb molta cura perquè no es faci malbé”, explica Alcaine per diferenciar els productes artesanals que ofereix el seu establiment respecte als que són convencionals.

Chocolates Solé

Per als més golosos, l’empresa barberenca de més de 60 anys Chocolates Solé posarà a la seva disposició un ventall de setze varietats de rajoles de xocolates amb gustos diversos que inclouen la canyella, la taronja o la xocolata blanca amb iogurt i trossets de maduixes, i que ofereixen diferents proporcions de cacau. “És una xocolata normal, com tots els productes ecològics”, assegura el director de l’empresa, Alessandro Baldassarri, i afegeix: “No hem d’oblidar que fa anys tots els productes eren ecològics”. A més, dins el seu punt de vista, aquesta tendència està tornant, perquè molts productors estan replantejant-se les formes d’extraure les matèries primeres de les últimes dècades “per raons econòmiques, socials o de filosofia personal”. El control de la qualitat i la producció natural fan que es puguin “apreciar sabors més forts, més potents i més agradables”.  “És com fer un pas enrere, però fent un pas cap endavant”, conclou.

Preus lleugerament elevats 

D’altra banda, el responsable de Chocolates Solé reconeix, igual que els altres comerciants consultats, que actualment els preus dels productes ecològics són més elevats que en el cas dels convencionals, tal com apunta la creença popular. Malgrat això, Baldassarri matisa aquesta situació, ja que considera que l’empresa xocolatera ofereix preus molt raonables si es comparen amb els productes d’alta gamma convencionals, tot i que el cost de les rajoles es dispari si es contrasta amb les ofertes de les marques blanques.   

Per la seva banda, Francisco Castillo atribueix la realitat dels preus lleugerament elevats a la falta de difusió dels beneficis de l’alimentació ecològica, que fa que, en ser més reduïts, els canals de distribució s’encareixin. “El 80% del que es produeix a Espanya va a Europa, i com que ells consumeixen molt més, els seus costos de distribució són més petits”, explica.