Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Marcel Ayats és el nou nom escollit per a la Biblioteca Municipal

El proper ple de setembre el portarà a aprovació


Marcel Ayats és el nou nom escollit per a la Biblioteca Municipal

El nom de Marcel Ayats ha estat el més votat per la ciutadania per donar nom a la Biblioteca municipal. La decisió és el resultat del procés participatiu endegat per l’Ajuntament el passat 1 de juliol, amb motiu del 20è aniversari de l’equipament. Des de llavors la ciutadania podia votar entre tres noms seleccionats prèviament per la Comissió Permanent de Nomenclatura: Teresa Pàmies, Joana Raspall i Marcel Ayats.

El 6 de setembre va ser el darrer dia de votacions i ahir la Comissió es va reunir per recollir els resultats, que van ser els següents: 131 vots per a Marcel Ayats; 93 per a Joana Raspall i 41 per a Teresa Pàmies. En total, 265 vots.
Les votacions es van poder fer en línia (per primera vegada amb IDCAT mòbil) o bé presencialment als equipaments municipals habilitats: Ajuntament, Torre Julià (Les Fonts) o a la mateixa Biblioteca.
De les enquestes fetes, cal destacar la satisfacció global amb el procés, amb una puntuació de 2,5 sobre 3.
Ara, la proposta d’acord s’elevarà a votació al proper ple ordinari del mes de setembre.
 
Podeu consultar el detall dels resultats i del procés aquí.
 
Marcel Ayats
 
Marcel Ayats era un poeta i artista visual (Sabadell, 1956-Sant Quirze, 2020), company de la ceramista Maria Romaní, va morir per malaltia als 64 anys el 12 d’agost de 2020.
Impressor de professió va dedicar molt del seu temps a la poesia, que va viure com a lector voraç i com a creador infatigable. Aquesta obsessió per la paraula, per la poesia pura, va abocar a un cert hermetisme. El seu primer llibre publicat, i premiat, va ser Naufragi silenciós d’ales cremades (1993). 
Els seus poemes afrontaven temes com el consum, la felicitat superficial, l’egoisme, d’individualisme, la manca de profunditat del pensament, la vanitat de l’ésser contemporani. D’aquí van néixer llibres com El clima de l’asfalt (2005), El sentit de la vida (2016), o El cor palpita a la butxaca (2017). 
El poeta havia compaginat la poesia en vers amb la poesia visual. Com a poeta visual va treballar en tàndem amb la seva companya Maria Romaní. 
Han estat diverses les exposicions en les quals va participar i també diverses les obres seleccionades per participar en instal·lacions col·lectives i publicacions.
 
20è aniversari de la Biblioteca
 
La programació amb motiu de l’aniversari de l’equipament contempla diverses propostes, algunes ja en marxa des d’inicis del mes de setembre.
Així, el proper dia 14 tindrà lloc la segona part del taller pràctic d’escriptura creativa per a infants. Unes sessions a càrrec de Judith Navarro que ajuda els més petits a crear històries de la mà de jocs creatius.
Dimecres 8 de setembre s’organitza un Pati de contes, amb “Nosaltres direm la llum i la fosca”, a càrrec de Roc Casagran i Lu Rois. Una barreja de música i poesia per passejar per un món d’anhels, amor i lluites de quotidianitat.
Seguidament, el 9 de setembre els escriptors Eva Baltasar i Xavier Bosch oferiran una conversa literària, moderada pel conductor del Club de Lectura Ricard Ruiz.
L’endemà, nova Hora del Conte especial: Atreveix-te! El santquirzenc Dani Landry animarà les famílies amb cançons pròpies i temes i danses de tota la vida.
 
Podeu consultar la programació detalladament a l’agenda municipal.