Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Empresa, establiments i activitats

Jordi Mercader:" La formació, l'empenta, les ganes de treballar i el bon humor són les claus de l'èxit quan emprens un negoci"

Amb tan sols 15 anys va muntar una empresa de líquid de lentilles. Ho va fer en un petit garatge i amb pocs mitjans, però va ser el principi i la constatació de que una idea de negoci, amb ganes de treballar, bon humor i esforç es pot convertir en una realitat. "Així vaig esdevenir el més ric de la classe", però vaig perdre part de la joventut. "Però només una part- insisteix- Em vaig perdre la part de perdre el temps a la plaça, i també vaig descobrir que el temps és un bé escàs".


Jordi Mercader:" La formació, l'empenta, les ganes de treballar i el bon humor són les claus de l'èxit quan emprens un negoci"
Així ha estat com en Jordi Mercader, un professional que ha parlat de la seva ampla i dil·latada formació i  experiència en crear empreses i detectar oportunitats de negoci, ha començat la conferècia sobre el món de l'emprenedoria adreçada a  alumnes de l'Institut de Sant Quirze i de l'Institut Vallès de Sabadell i a emprenedors locals, en el marc del programa Sant Quirze Viu l'Empresa.
Per emprendre, cal formació
Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials, Màster de Marqueting Empresarial i IESE, en Jordi Mercader dedica un 22% de la seva jornada laboral -de 2240 hores per any- a la formació. Tant és així que actualment cursa Humanitats i l'últim curs de la carrera de Dret. Introduir aquest fet no ha estat tampoc anecdòtic ja que rebel·la la seva qualitat de persona inquieta i oberta al món, una aptitud necessària, segons Mercader, per ser un bon emprenedor.
L'autoconeixement com a base
A continuació Mercader ha fet un repàs per les anècdotes personals recollides en el seu últim llibre "In-somni, inquietuds empresarials que et fan perdre la son." A banda de compartir amb el públic èxits i fracassos, afirmant que si no has perdut mai diners, no es pot dir que siguis emprenedor, Mercader també ha volgut fer tocar de peus a terra a l'auditori dient que els casos d'èxit com Facebook o Twitter són molt poc freqüents i pràcticament impossibles. Més enllà d'això, ha insistit en la necessitat de conèixer-se a un mateix i de potenciar les qualitats personals, que com a emprenedor assegura que han de ser també la perseverància, l'alta autoestima i la humilitat, entenent aquesta última com la capacitat per admetre i escoltar idees noves.
Entrenar-se des de petit
En un llenguatge planer, el conferenciant també ha animat al jovent a ser actiu i a aplicar els valors de l'emprenedoria en la seva vida quotidiana. Liderar equips, seduir i convèncer és quelcom que s'entrena des de petit i, per tant, implicar-se en temes com ara organitzar els viatges de final de curs són petits laboratoris on les capacitats d'organització i lideratge de les persones que hi participen es posen de manifest.
Ser positiu i organitzat
Un altre dels temes on ha incidit Mercader és en la vida personal dels que emprenen, ja que les moltes hores de dedicació quan et submergeixes en nous negocis o els mateixos fracassos, et poden afectar a les relacions de parella o familiars. En aquest cas Mercader ha aconsellat no explicar massa les coses dolentes, organitzar-se de manera que hi hagi temps per tot i ser bastant autosuficient. "Ningú té l'obligació d'ajudar-te i cal ser fort per sortir de les decepcions" ha afirmat Mercader quan relatava situacions com ara amics que et deixen d'un dia per l'altre o socis que poden ficar la mà a la caixa de l'empresa, traïnt la confiança que havies dipositat en ells.
Emprendre en plena crisi
En relació a la conjuntura econòmica actual, Jordi Mercader creu que ara és un bon moment per emprendre, perquè si te'n surts amb una nova empresa en temps de crisi, el negoci serà sòlid quan arribi la bonança. El ponent ha acabat la xerrada aconsellant als assistents que triïn quelcom que els agradi i que emprenguin al voltant d'això. Aquest és un dels ingredients bàsics de la fórmula magistral de l'èxit d'un negoci, una poció secreta que per Mercader té com a d'altres elements fonamentals la formació, l'empenta, les ganes de treballar, la passió i l'obstinació.