Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Esports

“Necessito entrenar més de 20 hores setmanals”

Mar Royo, santquirzenca subcampiona d’Espanya de gimnàstica artística


“Necessito entrenar més de 20 hores setmanals”

La Mar Royo, amb només 13 anys, s’ha proclamat subcampiona d’Espanya de gimnàstica artística en nivell Via Olímpica 7. Un reconeixement que arriba  gràcies al seu esforç i les vint hores setmanals d’entrenament que hi dedica. Ara treballa en la mirada posada en Europa.

 
Com et vas iniciar en aquest esport?
 
Vaig començar a fer gimnàstica amb tres anys perquè els meus pares em veien molt moguda; rodolava i m’enfilava per tot arreu. Amb quatre anys ja vaig passar a entrenar dos dies a la setmana, i amb cinc anys ja em van presentar a la meva primera competició. Als sis anys vaig començar amb el nivell de Via Olímpica i a entrenar tots els dies, i així vaig anar als meus primers campionats d’Espanya. Sempre vaig tenir clar que m’agradava la gimnàstica i que no volia provar cap altre esport.
 
Com resumiries la teva evolució?
 
La meva primera competició va anar molt bé i vaig guanyar cinc medalles, però a la resta anava guanyant alguna medalla, crec que em faltava concentració en les competicions. Al 2018 vaig participar en el primer campionat d’Espanya i vaig quedar primera a paral·leles i segona a terra. L’any 2021, després de passar tota la pandèmia, vaig aconseguir la primera posició al Campionat d’Espanya a la general a Via Olímpica 6. I ja al 2022 vaig quedar subcampiona d’Espanya. També vaig anar guanyant en alguns campionats de Catalunya. Per mi va ser molt important també entrar a formar part de l’equip de primera divisió Lliga Iberdrola.
 
Quin diries que ha estat el moment més complicat de la teva carrera?
 
Doncs et diria que actualment, perquè necessito fer més entrenaments. Ara estic entrenant unes 20 hores a la setmana, però tinc companyes que encara en fan més. A la meva escola em donen molt suport però no puc perdre més hores de classe. A més, el club on entreno està a Manresa.
 
Què t’aporta aquesta pràctica esportiva?
 
La gimnàstica m’ha ensenyat a ser molt organitzada perquè he d’aprofitar tots els moments lliures per estudiar. També m’ha fet ser forta davant les dificultats i m’ha ajudat a ser molt constant. He après que he de lluitar per les coses i si no em surten bé, seguir treballant.
 
Quines són les teves fites a curt i mitjà termini?
 
Aquest any seré júnior i vull aconseguir els exercicis per poder estar a Via Olímpica 9. Un dels meus objectius a curt termini és formar part de la Selecció Espanyola i poder anar a campionats europeus.
El suport familiar és una peça clau per començar tan jove?
Sí, els meus pares fan un gran esforç per portar-me a entrenar, ja que tenim una estona fins arribar a Manresa. A les competicions sempre estan al meu costat i si no guanyo em diuen que valoren que faci la competició amb ganes i concentrada. També tinc dies dolents als entrenaments, arribo cansada i amb ferides a les mans, i sempre em donen suport.
També haig de dir que els entrenadors són molt importants, perquè són ells els que t’ajuden a anar avançant i els que confien en tu.
 
Què li diries a algú que es planteja iniciar-se en la gimnàstica artística?
 
Jo li diria que és un esport per començar des de ben petita, i que necessites tenir un lloc amb bones instal·lacions.