Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Economia

Sant Quirze del Vallès aprova un pressupost de 23,5 milions d'euros per al 2023

El Ple extraordinari celebrat ahir va posar sobre la taula les prioritats dels comptes per a l'any vinent


Sant Quirze del Vallès aprova un pressupost de 23,5 milions d'euros per al 2023

L'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès va aprovar ahir en un ple extraordinari el pressupost municipal per l'any vinent, amb una xifra de 23.498.876,93 €. D'aquestes, les despeses més importants es concentren en béns i serveis, amb 9.651.937,10, o bé 10.707.193 € a personal. Pel que fa les inversions, l'any vinent hi haurà fins a 1.472.472 € per projectes i millores, mentre que la ciutadania i el teixit associatiu rebrà fins a 913.200 € en ajuts i subvencions, una xifra que ha augmentat un 35 % des del 2013. 

L’aprovació inicial va comptar amb el suport de Junts per Sant Quirze i l’abstenció de la resta de grups municipals.
 
Nova sala amb gran aforament
 
Un dels projectes urbanístics més importants de 2023 serà la millora integral de l'edifici del Casal Serra de Galliners i Sala Muriel Casals, on es destinaran 325.502 €. Amb aquesta millora, l'edifici guanyarà una sala completament renovada on realitzar-hi teatre, espectacles i arts escèniques amb alta qualitat i amb el major aforament existent fins ara a Sant Quirze del Vallès. L'administració digital serà un altre dels àmbits que rebrà un impuls important, amb 169.820 €. 
 
Carril bici ronda Arraona
 
Les millores i projectes urbanístics i de medi natural més importants per l’any vinent són el del torrent de la Font del Pont (66.380 €) o el del parc dels Torrents (37.137 €), o de promoció de la mobilitat, com el carril bici de la ronda d'Arraona (150.000 €), o la il·luminació de passos de vianants amb led (25.000 €). La corporació invertirà també 272.000 € per al contracte d'enllumenat i prop de 150.000 € a la xarxa d'aigua municipal, maquinària i instal·lacions. Destaquen també les inversions en els centres educatius, més de 100.000 €, o el de renovació de les finestres interiors i exteriors de l'escola El Turonet, amb 50.000 €.
 
Reforç i millora de serveis
 
Segons va manifestar ahir el tinent d’Alcaldia d’Hisenda Pública i Desenvolupament Econòmic i Local, Àlex Brossa, en la seva presentació, “els principals objectius d’aquest pressupost se centren a reforçar els serveis, amb una previsió realista d’ingressos i de despeses. Sant Quirze del Vallès compta amb una molt bona salut financera, uns comptes municipals sòlids i sanejats i un deute viu per sota del 20%. Això ens permet dimensionar molt bé àmbits com el de Recursos Humans, béns i serveis o les pròpies inversions i executar també molt bé la despesa.”
 
El 2023, malgrat la inflació, manté un 90% d’execució pressupostària, la consolidació de contractes per fer més i millors serveis i la creació de dos nous contractes d’important rellevància: la recollida de residus porta a porta i la gestió d’equipaments esportius.
 
 
Ingressos
 
La principal font d’ingressos del nou Pressupost es correspon als impostos directes. Aquests suposen més d’11 milions d’euros. En aquests comptes destaca l’increment de l’ICIO, l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres, respecte anys anteriors. Això es deu a actuacions realistes previstes per al proper any com el desplegament de la zona d’El Castellet, l’edificació de l’àmbit logístic de l’av. d’Egara, obres en l’àmbit de l’Alcampo i altres actuacions menors.
 
Pel que fa a l’IBI, l’Impost de Béns Immobles, la recaptació prevista és menor i està motivada per les bonificacions per la instal·lació de plaques fotovoltaiques. De fet, Sant Quirze ha esdevingut el municipi amb una instal·lació més elevada de plaques. Cal remarcar que, tal i com va manifestar ahir Brossa, “portem un Pressupost que creix en més de 2 milions d’euros i on el principal ingrés va a la baixa, no només en valors absoluts sinó tenint en compte els valors d’inflació. Això es deu al fet d’aplicar l’IBI discrecional. L’any passat els 87 rebuts de major import, el de grans industrials i comercials, van aportar mig milió d’euros més a les arques municipals. Mai s’havia fet un IBI discrecional.”
 
Pel que fa a la resta d’impostos la previsió d’ingressos també baixa: la plusvàlua per les bonificacions de l’IBI, i l’impost de vehicles, donada l’adquisició cada vegada major dels vehicles elèctrics i híbrids.
Les taxes i preus públics, corresponents a 2,8 milions d’euros, destaquen per la congelació de gran part, com ara la d’escombraries.
 
Despeses
 
Les despeses principals del Pressupost Municipal es corresponen a RRHH, Béns i Serveis i inversions. En aquest sentit, els RRHH suposen un 45,56% de les despeses. Segons va manifestar ahir el tinent d’Alcaldia Àlex Brossa, la plantilla ha crescut des de 2020 passant de 197 a 233 persones, “això ens ha permès dotar millor els projectes, executar-los en la seva totalitat. Es tracta de dimensionar equips i considerem que s’ha fet molt bona feina”.
 
El segon capítol més elevat de despeses es correspon als Béns i Serveis, amb un import de més de 9 milions d’euros, el que es correspon al 41,07% de les despeses per a 2023. Aquesta despesa permetrà, entre altres, gestionar dos importants contractes de cara a l’any vinent: la gestió d’equipaments esportius i la recollida de residus porta a porta.
 
En la mateixa línia, el Pressupost també indica la continuïtat de l’Oficina d’Habitatge, segons el programa de la COMU, un punt de referència i d’informació ciutadana en aquest àmbit.
Les noves despeses també inclouen la municipalització de diversos serveis. És el cas de SQaigua, que el proper 3 de gener començarà a operar. Així mateix, ho està fent l’Escola Municipal de Música i l’escola bressol municipal, amb un sistema de gestió directa.
 
En aquest àmbit el tinent d’Alcaldia va destacar ahir també que “a Sant Quirze tenim un sector que cal impulsar doncs Sant Quirze és un municipi amb gent molt creativa i per això treballem en una nova escola d’arts que compti amb tot el talent del municipi”.
 
Pel que fa al capítol 4, corresponent a ajuts i subvencions, cal remarcar que passada la pandèmia, el municipi recupera uns ingressos que es destinaran a comerç, educació, empresa, gent gran i es corresponen a més de 900.000 euros. Unes actuacions que, segons Brossa, “ens permetran desplegar la política pública. Tot això que volem fer ho fem amb l’ecosistema de Sant Quirze i això mostra la solidesa de les finances municipals i el ric ecosistema que tenim. Gent articulada i disposada a destinar part del seu temps a millorar el benestar col·lectiu”.
 
Finalment, Brossa va fer un repàs per les actuacions del mandat, relacionades amb l’acció cultural, l’ordenació urbana, joventut o mobilitat. També en aspectes relacionats amb la mobilitat, l’educació, l’ordenació de l’horta, l’habitatge protegit o la gestió i continuïtat de nous òrgans de participació. En total, més de 1,5 milions d’euros que es destinaran a tots aquests projectes.
 
Plantilla 2023
 
El Ple també va portar ahir a aprovació la Plantilla de l’Ajuntament per a 2023. El punt va comptar amb el suport de Junts per Sant Quirze i l’abstenció de la resta de grups municipals.
 
Recordeu que podeu veure el ple en aquest enllaç.