Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Serveis Urbans

Tot a punt perquè l’empresa municipal SQVAigua comenci a gestionar el subministrament d’aigua potable al poble

Amb un pressupost de 1.700.000 €, l’empresa, que entrarà en funcionament el 3 de gener, preveu invertir 150.000 € aquest 2023 per millores de la xarxa


Tot a punt perquè l’empresa municipal SQVAigua comenci a gestionar el subministrament d’aigua potable al poble

 Tot a punt perquè la nova empresa de gestió de l’aigua pública de Sant Quirze del Vallès comenci a oferir el servei de subministrament d’aigua potable. Aquesta setmana, SQVaigua ja ha iniciat la seva instal·lació a les oficines des d’on atendrà al públic a partir del 3 de gener de 2023. Aquestes estan ubicades al carrer Pintor Vila Puig, 49 i prestaran atenció presencial en horari de matí de 10 hores a 15 hores, de dilluns a divendres i en horari de tardes de 15,30 hores a 18 hores dimarts i dijous. SQVaigua té també la pàgina web allotjada en el domini www.sqvaigua.cat, des d’on oferirà informació de servei. 

De la mateixa manera, per començar puntualment l’activitat l’empresa disposarà de diversos professionals experts en reparació d’avaries i manteniment de la xarxa, qualitat de l’aigua per abordar aquesta nova etapa, en la qual disposa d’un pressupost de 1.700.000 euros per 2023, dels quals preveu invertir 150.000 per a la millora de xarxa.
Sant Quirze del Vallès es convertirà així en un dels molts municipis catalans que han decidit gestionar aquest bé públic i essencial, com és l’aigua potable, de forma directa, amb els avantatges que això comporta.
D’entrada, segons l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública, que acull prop de 60 pobles i ciutats de Catalunya i de la qual Sant Quirze del Vallès n’és membre des del juliol de 2020 a través d’un acord municipal unànime, l’aigua dels operadors privats és un 23% més cara que la d’operadors públics. 
Sant Quirze va prendre la decisió de municipalitzar l’aigua mitjançant una Comissió d’Estudi, integrada per tots els grups municipals i tècnics especialistes,  on es va posar de manifest que era més beneficiós per al poble gestionar l’aigua de forma directa que a través d’una concessió. Després, el darrer Ple de febrer  va aprovar aquest canvi de sistema de gestió i a l’octubre es va fer l’encàrrec de gestió a l’entitat mercantil Serveis Municipals Sant Quirze SL, SQVaigua. 
Experiència d’altres municipis
Són molts els municipis que han decidit remunicipalitzar l’aigua, un bé essencial que, amb la gestió pública directa garanteix una millor prestació del servei posant èmfasi en el bé de comunitat i tenint en compte, entre d’altres, polítiques socials o ambientals. 
Girona, Manresa, Salt i Sarrià de Ter, Terrassa i Torroella de Montgrí són altres ajuntaments que s’han sumat a aquesta tendència mundial que es desvincula de dipositar un bé tan bàsic i essencial com és l’aigua en mans  d’empreses privades. Especialment, en situacions de crisi hídrica i ambiental com l’actual, els pobles i ciutats que han apostat per aquesta opció defensen que cal gestionar els béns essencials amb criteris de sostenibilitat i transparència eficiència i els beneficis econòmics s’han de reinvertir per millorar l’eficiència de la xarxa.
Informació persones usuàries
Aquesta mateixa setmana SQVaigua està distribuint una carta informativa i cartells on informa a les persones usuàries del canvi de gestió. Principalment, cal destacar que les tarifes seran les mateixes, que es seguiran mantenint les bonificacions a les persones que les tinguin concedides i que no caldrà fer res en relació al canvi d'empresa. Val a dir que al gener, es rebrà l'última factura de l'antiga concessionària i no serà fins al març que s'hagi d'abonar a la nova companyia.