Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Medi Ambient

Ja es pot tornar a sol·licitar la crema de residus vegetals

Cal complir una sèrie de requisits i mesures preventives


Ja es pot tornar a sol·licitar la crema de residus vegetals

Des del passat 2 de gener, les petites explotacions agrícoles, ramaders i silvícoles podran tornar a cremar els residus vegetals que es generin a l'entorn agrari i silvícola amb l'anterior procediment de comunicació de crema. Aquest canvi es produeix a causa de l'entrada en vigor d'una nova norma estatal.

 
Amb tot, aquestes explotacions han de complir amb la normativa de prevenció d'incendis, per la qual cosa des del 2 de gener i fins al 14 de març han de comunicar la crema de restes vegetals. 
 
Trobareu el formulari de comunicació de crema en aquest enllaç. Podran sol·licitar-ho les persones que vulguin cremar restes vegetals en qualsevol punt del municipi situat a menys de 500 metres del bosc. 
La sol·licitud es podrà fer presencial o bé en línia. Trobareu tots els detalls al tràmit.
 
Mesures preventives:
  • Netejar la zona en què s'efectuï la crema i/o aquella en què s'utilitzi un bufador en un radi de 3,5 m fins a descobrir el sòl. La crema s'efectuarà com a mínim a 10 metres de distància respecte d'aquells arbres que tinguin més de 60 cm de circumferència, mesurats a 1,20 metres del terra.
  • La flama generada per la crema no superarà en cap cas els 3 metres d'altura.
  • La crema començarà i acabarà amb llum de dia, excepció feta dels focs d'esbarjo. En cap cas no s'abandonarà el lloc fins a la seva total extinció.
Resta prohibit:
 
  • Llençar objectes encesos.
  • Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l'inici d'un foc.  
Els agents rurals i altres agents de l'autoritat podran establir in situ mesures complementàries per a millorar la seguretat, així com aturar les actuacions que s’estiguin duent a terme quan les condicions meteorològiques així ho aconsellin.
 
La crema només s’iniciarà amb vent encalmat i en cap cas es realitzarà si hi ha un avís de vent emès pel Servei Meteorològic de Catalunya per a la comarca on es durà a terme.
 
Amb una velocitat de vent sostinguda superior a 20 km/h l’activitat s’haurà d’aturar (orientativament poden servir els valors de l’Escala de Beaufort).
 
L'activitat se suspendrà en cas d'activació del pla alfa nivell 2 o superior.
 
La consulta del nivell de pla alfa existent a la zona es farà mitjançant: