Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Igualtat Dona-Home

L’Ajuntament aplica diversos tractaments per la processionària

Aquestes setmanes s’estan instal·lant trampes d’anella i es retiren manualment els nius


L’Ajuntament aplica diversos tractaments per la processionària

Fa unes setmanes que es comencen a veure erugues de processionària del pi, que complint el seu cicle biològic baixen dels arbres en filera per enterrar-se i més endavant transformar-se en papallones. Aquestes erugues tenen efecte urticant i per això es recomana no tocar-les, ni persones ni animals domèstics i, si es pot, aixafar-les per evitar la seva afectació. El canvi climàtic i el dèficit de gestió forestal ha provocat que aquest insecte, propi de les pinedes i que també serveix d’aliment a moltes espècies d’ocells, hagi esdevingut una plaga perquè ja no s’autoregula. 

 
L’Ajuntament fa anys que realitza treballs de control, en un principi basats en fumigació de productes però, des de fa un temps, les normatives de seguretat limiten molt l’aplicació en espais públics i per tant, s’ha optat per mesures mecàniques, físiques o d’injecció d’insecticida. 
Al llarg de les darreres setmanes s’estan instal·lant les trampes d’anella, que es posen als pins més afectats per nius o situats més a prop de zones de pas, per interceptar les erugues quan baixen pel tronc i capturar-les dins d’una bossa on acaben morint. 
 
Aquesta mesura es combina amb la retirada manual dels nius, que contenen erugues a dins, per eliminar-les abans que aquestes baixin. Els treballs s’estan efectuant tant per l’empresa Lokimica, contractada per tractament de processionària, com pel personal propi de la Brigada municipal de Medi Ambient. Addicionalment, durant el mes de maig es revisaran i s’instal·laran les trampes de feromones, que serveixen per capturar papallones mascles i així s’evita que es puguin aparellar i, per tant, es redueixen les postes d’ous i així s’aconsegueix que el proper any neixin un menor nombre d’erugues. 
 
Finalment, durant la tardor, s’efectuarà el tractament d’endoteràpia, en un nombre determinat de pins i consisteix en injectar un biocida al tronc del pi perquè s’incorpori a la sàvia natural i així arribi a les fulles de les que s’alimentaran les erugues. 
 
Per a més informació i avisar de presència d’erugues, podeu contactar amb el Servei de Medi Ambient, telefònicament al 937216800 o mitjançant correu electrònic mediambient@santquirzevalles.cat.