Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Aprovat el Pla Local d’Habitatge de Sant Quirze del Vallès

El Ple va donar llum verda ahir a aquest i altres instruments essencials com el Pla de Mobilitat Urbana o el de Polítiques de Gènere


Aprovat el Pla Local d’Habitatge de Sant Quirze del Vallès

El Ple municipal celebrat ahir va aprovar per unanimitat i inicialment el Pla Local d’Habitatge de Sant Quirze del Vallès, 2023-2028. Aquest instrument de planificació defineix els objectius, estratègies i actuacions a desenvolupar en els pròxims sis anys, amb la voluntat de garantir un habitatge digne i assequible a la ciutadania. Un instrument necessari per a la programació de les polítiques municipals en matèria d’habitatge que, a diferència de les figures de planejament urbanístic reglades, constitueix un document viu, amb mecanismes de supervisió i seguiment que permeten redefinir les estratègies d’actuació al llarg de la vigència del PLH, si s’escau.

 
El Ple va aprovar la creació d’una comissió de supervisió i seguiment del Pla, que avaluarà els resultats de l’any en curs i marcarà les prioritats de l’any següent.
 
Nova piscina coberta municipal
 
Un altre dels punts més rellevants d’ahir va ser l’aprovació inicial del projecte executiu de la nova piscina coberta municipal, al complex esportiu de Can Casablanques.
 
Aquest projecte, fruit d’un concurs d’idees i realitzat per l’empresa 080 Arquitectura, defineix un edifici de planta soterrània, planta baixa i 1a planta on s’encabirà la piscina municipal i diversos espais. Així, tal i com va explicar ahir el tinent d’Alcaldia de Territori, Josep Coll, es preveu una piscina climatitzada principal de 530m2, una secundària destinada a pràctica esportiva infantil de 208m2, sala d’aigües de 140m2, sala d’activitats conjuntes de 720m2, tres sales de massatges de 432 cadascuna, un solàrium amb terrassa de 462m2 i també tres camps de paddle. 
 
Segons Coll “l’actual equipament té 40 anys de vida i ha quedat obsolet, ha patit diverses adequacions d’emergència però requereix adequar-lo a les necessitats i demandes actuals del conjunt del veïnat”.
El projecte també contempla mesures d’estalvi energètic, sostenibilitat i aprofitament d’aigües, entre altres.
El punt va ser aprovat per majoria absoluta, amb els vots a favor de Junts per Sant Quirze i Sant Quirze en Comú; vot en contra del PSC; i abstencions de Ciutadans i Junts per Catalunya.
 
Pla de Mobilitat Urbana Sostenible 
 
També en l’àmbit del Territori, ahir es va aprovar el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible del municipi. Aquest instrument, obligatori en municipis de més de 20.000 habitants, té com a objectiu que la mobilitat sigui més respectuosa amb el medi ambient. Per tant, fixa els objectius i estratègies per assolir-ho. 
El punt va comptar amb els vots a favor de tots els grups municipals, excepte Junts per Catalunya, que es va abstenir.
 
Pla Local de Polítiques de Gènere
 
Un altre dels punts aprovats ahir va ser el Pla Local de Polítiques de Gènere 2023-2026. Tal i com va manifestar la regidora de Drets Civils i de Gènere, Maria Domingo, es tracta “d’un eix vertebrador de les polítiques d’igualtat adreçades a tota la ciutadania. Tenir lleis que propugnen la igualtat de gènere per desgràcia no és suficient. Només es poden desenvolupar amb èxit en una societat que faci canvis profunds. Aquest pla pretén donar resposta al compromís institucional envers la ciutadania de treballar per la igualtat gràcies a polítiques públiques que incorporin la política de gènere, fugint del binarisme. La categorització binària del gènere, no es pot entendre la igualtat entre els dos gèneres. Cal tenir present que primer de tot som persones, i el gènere és només una construcció social que sovint oprimeix una gran part de la població.”
 
La diagnosi i el pla han estat elaborats com a fruit d’un procés de diagnosi, anàlisi i reflexió conjunta amb la participació de la ciutadania, de les entitats i del personal tècnic i polític de l’Ajuntament, i recull les accions estratègiques a desenvolupar durant el període 2023-2026 al municipi. El punt va comptar amb la unanimitat del Ple.
 
Pla d’Igualtat d’Oportunitats
 
El Ple també va aprovar per unanimitat el Pla d’Igualtat d’Oportunitats de l’Ajuntament. Aquest Pla d’Igualtat Intern compta amb dues parts principals: la diagnosi de gènere i el pla d’accions, mesures necessàries perquè l’Ajuntament esdevingui una organització, on dones i homes  tinguin les mateixes condicions i la igualtat de gènere sigui una política transversal.
 
Premi Dona
 
En aquest àmbit, el Ple va aprovar ahir amb la unanimitat de tots els grups, la concessió del Premi Dona Sant Quirze del Valès 2023 a Assumpció Montserrat Ros. La distinció honorífica en l’ àmbit nacional és per l’Associació Helia, i la internacional per a Mujeres de Asfalto. Els guardons es lliuraran en el marc de l’acte institucional que tindrà lloc el proper 10 de març.
 
Reglaments de Serveis Socials 
 
En l’àmbit del Benestar Social es van aprovar dos punts. D’una banda, el reglament de Serveis Socials Bàsics, que pretén regular el règim jurídic bàsic de la prestació dels serveis socials, donar cobertura a les necessitats de les persones en un sentit ampli i facilitar l’autonomia personal, la integració en l’entorn comunitari i en la família, la participació i la promoció social. El punt va comptar amb els vots favorables de tots els grups municipals.
 
D’altra banda, també la unanimitat del Ple va aprovar el reglament per a la prestació del servei d’atenció en l’entorn domiciliari de l’Ajuntament. Aquesta eina pretén regular el règim jurídic bàsic de la prestació dels serveis socials, donar cobertura a les necessitats de les persones en un sentit ampli i facilitar l’autonomia personal, la integració en l’entorn comunitari i en la família, la participació i la promoció social. 
 
Segons la tinent d’Alcaldia de Benestar i Cicles de Vida, Laura Flos, “ens cal disposar del reglament per garantir un dels serveis més importants que pot prestar un Ajuntament, el servei a les persones més vulnerables, garantint intervencions, dignificant, prevenint acompanyant... donant suport social i econòmic en situacions de vulnerabilitat i dependència”.
 
Altres punts
 
Cal remarcar que l’inici del Ple va estar precedit per la lectura del manifest del 8 de març.
Així mateix, també es va donar compte de la proposta de locals i meses electorals per a les Eleccions Municipals de 28 de maig.
 
Un altre punt aprovat amb el vot favorable de tots els grups va ser el règim de permisos, llicències i excedències del personal de l’Ajuntament. 
 
Mocions
 
L’única moció va ser la presentada per Junts per Sant Quirze sobre les ocupacions conflictives i delinqüencials. Aquesta va ser aprovada per majoria simple, amb els vots a favor de Junts per Catalunya i l’abstenció de la resta.
 
Podeu veure el Ple íntegre en aquest enllaç.