Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

"Per primera vegada a la història l'ésser humà està canviant el clima"

El meteoròleg Francesc Mauri va parlar del canvi climàtic a la Patronal


"Per primera vegada a la història l'ésser humà està canviant el clima"

El meteoròleg Francesc Mauri va oferir dimarts una conferència a la Patronal amb el nom “El canvi climàtic. Què hi podem fer?”. L’expert va abordar diversos aspectes relacionats amb aquest tema, plantejant dades reals relacionades amb situacions d’arreu del món i deixant espai per a la reflexió personal.

 
Evolució de la temperatura
 
L’evolució de la temperatura del planeta va ser un dels primers temes que el meteoròleg va voler abordar, per prendre consciència de la situació climàtica en què es troba el món. En termes geològics, i segons les dades presentades pel meteoròleg, “anem cap a una glaciació, d’aquí uns 20.000 anys, per la inclinació de l’eix de la terra, però actualment, parlant de les properes dècades, arriba un escalfament. Ara ens trobem a 1,2 graus per sobre del normal planetari. Pensem que l’any 2050 a Barcelona farà la temperatura de Màlaga i a Lleida, la de Sevilla”.
I és que segons Mauri, “El clima sempre ha canviat però per primera vegada a la història l’espècie humana està canviant el clima”.
 
Boscos i zones verdes
 
Una altra de les reflexions destacades va ser la referent a les zones verdes. Actualment a Catalunya hi ha un 64% de superfície forestal, quan fa 100 anys aquesta era del 15%. Segons Mauri, “tenim massa arbres. No podem tenir-ho tot verd en un clima mediterrani, els 365 dies a l’any. No és sostenible. Potser hauríem de plantejar-nos diverses derivades, com les dessaladores. Tot és més complex del que pensem i no tot passa per zones verdes, per no tal·lar...”
 
Energia solar
 
L’aposta per les energies renovables va ser una de les opcions que el conferenciant va apuntar durant la xerrada. En uns tres anys l’energia solar podria superar la nuclear en generació. Una opció que és més beneficiosa entre molts altres arguments pel de “sobirania energètica”, és a dir, pel fet de no dependre de cap monopoli, perquè contamina el mínim, perquè és una energia il·limitada...
En aquest sentit, accions com l’ús del vehicle elèctric, va afegir Mauri, poden ser molt plantejables, donat que el 74,5% de les emissions de CO2 a Catalunya les generen els vehicles ordinaris.
 
Residus
 
Finalment, la gestió dels residus va ser un altre dels grans temes de la ponència. Destaquen sentències del meteoròleg com que “l’únic mètode amb el qual s’arriba al 80% del reciclatge és el del porta a porta. A més, cal un pagament per generació de residu, aquesta és la taxa més justa i la que serà imminent a tot arreu”.
 
Per totes aquestes qüestions, Francesc Mauri va finalitzar el seu discurs amb una conclusió clara: “necessitem gent valenta, polítics i polítiques valentes, empresaris/es valentes, responsables de tots els sectors valents i valentes que estiguin disposats a fer-li la volta a tot, a assumir canvis que a priori poden semblar incoherents però que sumin en la cura de l’entorn”.