Empresa, establiments i activitats
Com fer negoci amb les xarxes socials?
En dues intenses sessions promogudes pel Centre de Desenvolupament Econòmic Can Barra de Sant Quirze del Vallès, l’emprenedor i assessor empresarial Santi Rius va explicar les claus per ser capaços de treure el màxim profit empresarial a les xarxes socials
L’expert en xarxes socials i eines 2.0 Santi Rius (http://about.me/santirius) va saber captar l’atenció dels assistents des del primer minut. Amb un estil directe i molt didàctic va desenvolupar les claus bàsiques que tota empresa hauria de tenir clares si vol entrar amb bon peu al món 2.0.
Fixar objectius
A partir d’una introducció a la web 2.0 i del seu impacte en les empreses es va fer especial èmfasi a la confecció d’un pla estratègic de la presència d’una empresa a Internet.
Tota iniciativa empresarial encaminada a fer-se un lloc a les Xarxes ha de tenir clar, abans que cap altra cosa, l’objectiu que persegueix. No s’ha d’estar present a Facebook o Twitter pel simple fet d’estar-hi, ja que això pot tenir més inconvenients que avantatges i aconseguir l’efecte contrari al desitjat.
Si es fa el pas, ha de ser coneixent-ne les fites que es volen assolir i dedicant-hi els recursos necessaris. En paraules de Rius, “Si la planificació no existeix o és deficient, el projecte malbaratarà recursos a curt termini i serà una pèrdua d’oportunitats a mig i llarg termini.”
Entendre les Xarxes Socials
És bàsic entendre el significat de les Xarxes Socials: interactuar, compartir, col•laborar, experimentar o socialitzar no han de ser simples paraules ben posades en un pla estratègic. Són conceptes clau que val interioritzar i dominar per tal de moure’s amb fluïdesa dins del món dels Socia Media.
Si es comprenen i s’utilitzen adequadament les regles del joc, els principals beneficis de les Xarxes Socials per les empreses seran un augment dels ingressos, una disminució dels costos i un increment de la satisfacció dels clients. Més que aconseguir clients nous, es tracta de fidelitzar els que ja es tenen: seran ells mateixos els qui portaran nous clients, a un cost molt baix per l’empresa.
Xarxes personals vs professionals
Rius va explicar també les diferències entre xarxes socials personals i professionals. Mentre les primeres (com ara Facebook o Twitter) es basen en connectar als usuaris i crear una gran comunitat, les segones (com ara LinkedIn o Xing) van més encaminades a gestionar la nostra vida professional i els contactes que en ella puguem tenir.
A nivell empresarial no se’n pot descartar cap ja que cadascuna és útil en funció dels objectius es vulgui assolir.
Marketing On-line
El Marketing On-line va tenir un espai important durant les dues sessions del curs. Rius va definir-lo com “el procés estratègic de crear, distribuir, promocionar i posar preu a productes i serveis, per arribar a un públic objectiu mitjançant internet, utilitzant eines digitals.” En altres paraules, es tracta d’adaptar les quatre P’s del Marketing Mix (Product, Price, Promotion, Place) a la xarxa i al món 2.0. Arribats a aquest punt es va fer un incís en relació a la importància d’un bon posicionament a cercadors (tant amb tècniques SEO com SEM).
El Community Manager
A la segona sessió del curs, entre molts altres aspectes, es van definir les qualitats que ha de tenir un bon Community Manager, un perfil laboral destinat a treure profit empresarial de les Xarxes Socials i que cada vegada està més sol•licitat.
En aquest sentit, Rius va destacar que aquests professionals han de tenir formació tant en l’àmbit de la informàtica com en l’àmbit de continguts, però que no es poden quedar només aquí. A banda d’això i de dominar les tècniques del Marketing on-line, han de disposar de coneixements de la empresa on treballen, dels seus productes i serveis i del sector en el què es belluga.