Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Entrevista a Tere Casas: "La biblioteca no només ofereix llibres, tenim música, pel·lícules i una programació que convido a tothom a descobrir"

La Tere Casas és la directora de la biblioteca de Sant Quirze des de que, ara fa 10 anys, s'obrís aquest equipament. Han estat 10 anys d'experiències positives d'un servei que està molt ben valorat per la població i que acull un important nombre d'activitats per a tots els públics i edats. Prova d'això és que el 42% de la població ja té el carnet. Casas ens parla dels inicis i ens apropa la programació d'aquest desè aniversari alhora que convida a tothom a descobrir tot el que la biblioteca posa a l'abast de la ciutadania de Sant Quirze.


Entrevista a Tere Casas: "La biblioteca no només ofereix llibres, tenim música, pel·lícules i una programació que convido a tothom a descobrir"

Tere,  com recordes els inicis?

El municipi tenia moltes ganes de tenir un equipament d'aquestes característiques. Era un municipi que ja tenia bastants habitants i era necessari crear una biblioteca. Com que hi havia molta expectativa, els primers dies van ser molt moguts, molta gent fent-se el carnet, cues... . Però ho recordo positivament, són coses que es fan amb ganes, perquè la gent hi posa molta il·lusió.
 
Com ha afectat el creixement del municipi a la biblioteca, com a servei?
El creixement és constant i va paral·lel al del poble. Actualment hi ha un 42% de la població que té el carnet, que és un percentatge molt alt si ho comparem amb d'altres poblacions, on generalment està al voltant del 30 %. Això vol dir que la gent de Sant Quirze ve a la biblioteca i participa en les diferents activitats que s'hi programen. 
 
Quina de les activitats que programeu tenen més èxit?
El que té més èxit, perquè és el que fem des de fa més temps, és l'hora del conte. Les sesions de l'hora del conte per a nens nenes que fem des de l'octubre fins al maig. També té molt bona acollida el pati de contes per adults que es fan a l'estiu aprofitant els patis de la biblioteca. El club de lectura també és una de les activitats estrella. En l'actualitat, després de 8 temporades estem tenint 2 grups plens amb 30 persones a cada grup.
 
Quins llibres us demana més la gent?
La gent demana els llibres més venuts a les llibreries. Aquest any és El tiempo entre costuras. Bàsicament són els best-sellers. La gent està molt informada, venen i ens ho demanen i nosaltres hem de satisfer aquesta demanda.
 
La lectura va per modes?
Si, sens dubte, tot i que també hi ha els clàssics de la literatura, que també surten molt, o els llibres de lectura que demanen a les escoles. Ara, certament, el que més surt és la novel·la i els llibres més mediàtics.
 
Quin és el perfil de l'usuari quirzetenc? Té alguna particularitat?
Tampoc sabem exactament quina és la mitjana de lectura, però Sant Quirze té un nivell adquisitiu i intel·lectual elevat, que es nota en els costums de la gent, i la lectura forma part d'aquesta manera de viure. També és veritat que el nivell adquisitiu mitjanament alt que tenim aquí,  propicia que molta gent quan vol un llibre se'l compri. Hi ha gent que no ve a la biblioteca per això mateix, perquè si vol un llibre se'l compra. Jo vull dir a aquesta gent que la biblioteca no només és això, que a la biblioteca poden trobar música, revistes, pel·lícules, la premsa diària i a més de tota la programació d'activitats. Jo convido a tothom a que vingui a descobrir tot això, encara que no agafin llibres.
 
Quines activitats heu preparat per celebrar aquests 10 anys?
Les activitats estan concentrades entre els dies 6, 7, 8 i 9 de setembre., El dia pròpiament de l'aniversari és el dia 8 de setembre però comencem el dia 6 amb un taller familiar de cóctels en família. Convidem a les famílies que tinguin  nens i nenes  a partir de 6 anys a participar de l'elaboració de diferents còctels, evidentment sense alcohol, i d'aquí ha de sortir el que serà un cóctel de l'aniversari de la biblioteca.
 
Què més heu programat?
Ens visitarà una autora, la Najat El Hachmi, que ha tingut molt d'èxit amb el seu últim llibre La caçadora de cossos el darrer Sant Jordi. És molt mediàtica, i ens visitarà el dimecres dia 7 de setembre a dos quarts de sis de la tarda.
 
I què heu planificat pel dia de l'aniversari, el dia 8 de setembre?
Començarem amb un espectacle de Pau Tarruell per a pares i fills, a les 6 de la tarda. Al vespre hi haurà una un pati de contes per adults a càrrec del narrador Xavi Demelo i Marcelo Ayats que tocarà el piano. La sessió va adreçada a públic adolescent i adult, hi haurà pastís i brindarem amb cava.
 
I el programa d'actes inclou també  un bookcrossing, no?
Efectivament. Tenim 100 llibres que repartirem per tot el poble. El bookcrossing fa que la gent faci viatjar els llibres. Nosaltres els deixarem anar per diferents llocs de Sant Quirze i la gent que els trobi, els poden llegir i entrar en una pàgina web amb el número de registre, de tal manera que al cap d'un temps podem saber el recorregut que fa el llibre. Pot passar que el llibre caigui en mans d'una persona que va a l'aeroport i alliberi el llibre a qualsevol indret del món, a Moscou per exemple, i allà se'l trobi algú altre. Aquesta és la gràcia del bookcrossing, fer el seguiment dels llibres, veure com viatgen.
 
Moltes gràcies i felicitats per l'aniversari.
Gràcies a vosaltres i felicitats a tots.