Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Economia

El ple municipal aprova inicialment les ordenances fiscals

L’aprovació inicial de les ordenances fiscals va comptar amb 10 vots a favor, de CiU, PSC i PP, i 7 en contra, els de Junts per Sant Quirze i ICV


El ple municipal aprova inicialment les ordenances fiscals

 El Ple municipal va aprovar ahir les Ordenances Fiscals per a l’exercici 2012. El tinent d’alcalde de l’àrea d’Economia i Hisenda, Jordi Vidal, va ser l’encarregat de presentar-les. Vidal va començar el seu discurs fent una descripció del context econòmic en què es troba l’Ajuntament. Segons que va afirmar Vidal “estem en una greu crisi econòmica des de fa anys que fa que hi hagi una manca de finançament públic al qual se suma el dèficit de l’Administració de l’Estat i de la Generalitat de Catalunya. A més a més, el govern de l’Estat ha aprovat mesures de lluita contra la morositat, que obliguen als ajuntaments a pagar a tots els seus creditors en menys temps, i mesures extraordinàries per la reducció del dèficit públic, que obliguen als ajuntaments a cancel•lar totes les pòlisses de tresoreria cada 31 de desembre. A més a més, l’Ajuntament ha de tornar més d’1.200.000 euros a Hisenda, que en el seu moment van transferir amb una previsió equivocada, i 1.300.000 euros a l’Alcampo obligat per una sentència judicial”.

Aquest context ha fet que l’equip de govern s’hagi replantejat el paradigma de gestió i de finançament. Vidal va afirmar que en l’anterior mandat hi va haver un increment de la fiscalitat molt lleu i moderat perquè entenien que calia afrontar la crisi facilitant la vida econòmica de la ciutadania. En els darrers 4 anys, l’IPC s’ha vist incrementat en un 12%, mentre que els ingressos per l’IBI ho han fet en tan sols un 5%. Aquest fet ha portat a que l’Ajuntament hagi perdut capacitat adquisitiva.
Segons va afirmar Vidal, “tot això va ser possible gràcies a la millora de la gestió. L’Ajuntament està donant més i millors serveis amb menys diners”. Segons va afirmar, ara cal continuar millorant la gestió, replantejar serveis i establir mesures d’estalvi. Per aquest motiu, l’equip de govern ha decidit incrementar la fiscalitat. Cal recordar que, en els darrers 4 anys, el tipus impositiu de l’IBI va passar del 0,66 al 0,5053. Enguany s’apujarà fins el 0,5158, que significa un increment del 2,08%. S’ha decidit aquest increment perquè l’Ajuntament necessita millorar la capacitat adquisitiva i per tenir marge de maniobra. 
Vidal també va informar que en aquest impost hi haurà facilitats de pagament. D’aquesta manera, l’IBI es pagarà en 4 terminis en comptes de 3, com fins ara. A més a més, les famílies nombroses seguiran comptant amb bonificacions.
Pel que fa a la taxa d’escombraries, aquesta tindrà un increment del 3,59%. En aquesta taxa, l’Ajuntament ha fet un gran esforç per no aplicar tot l’increment de costos i el rati de cobertura del servei, és a dir, la part del cost del servei que paga la ciutadania, és del 45%.
La resta de taxes i impostos es veuran incrementades en un 3%, que és l’IPC català del mes d’agost, que ja ha servit de referència en l’elaboració de les ordenances en anys anteriors.
Per altra banda, Vidal també va anunciar la creació de noves taxes com la d’utilització d’equipaments municipals per a casaments.
L’aprovació inicial de les Ordenances Fiscals va comptar amb 10 vots a favor, de CiU, PSC i PP, i 7 en contra, els de Junts per Sant Quirze i ICV.