Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Activat el PBEM per nova onada de calor

L'Ajuntament fa un seguiment de les persones més vulnerables i recomana seguir diversos consells per evitar incidents


Activat el PBEM per nova onada de calor

L’Ajuntament de Sant Quirze ha activat en fase d’alerta el Pla bàsic d’Emergències Municipal (PBEM) per onada de calor. Les previsions meteorològiques indiquen un augment molt considerable de les temperatures almenys fins dijous i especialment a la part central del dia.

Per aquest motiu, des de l’Ajuntament es farà un seguiment a les persones més vulnerables de la població. També es recorda a la població la disponibilitat d’espais climàtics com la Biblioteca Municipal o el Casal Serra de Galliners. L’horari de la Biblioteca és el següent:
Dilluns i dimecres: de 15:30 a 20:30 h.
Dimarts i dijous: de 10:00 a 13:00 i de 15:30 a 20:30 h.
Divendres: de 10:00 a 13:00 h.
Dissabte: tancat

El Casal obre en l’horari habitual, de 10 a 13h i de 16 a 20h de dilluns a divendres durant tot el mes d’agost.
Davant d’aquest nou episodi de calor extrema, cal tenir en compte els següents consells:

Hidrateu-vos

Beveu més aigua i menys begudes alcohòliques i feu els àpats com més lleugers millor. Incloeu aliments amb una alta concentració d'aigua, com ara fruites i vegetals, en la dieta i beveu fins i tot quan no tingueu sensació de set. Menjar més sovint i en menor quantitat ajuda a fer millor la digestió i, per tant, que el cos se senti menys pesat.

Feu especial atenció a les persones més vulnerables

Els malalts crònics, els infants i la gent gran –de més de 75 anys–, així com les persones sense suport familiar o sense recursos, són els grups de la població que més pateix els efectes de la calor. Són, també, els més susceptibles a no seguir els consells, i per això necessiten que algú els ho recordi. Si teniu familiars o persones grans a prop que viuen soles, visiteu-los: comproveu que s'hidraten, que el sol no entra directament a l'habitatge i que hi ha una ventilació correcta a l'immoble. Els que tingueu mascota també heu de tenir present que els animals estan molt exposats a la calor: traieu-los a passejar en les hores més fresques, garantiu-los espais d'ombra i assegureu-vos que tenen aigua fresca.

Refugieu-vos del sol

Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació, és a dir, al migdia (de 12.00 hores a 17.00 hores) i intenteu concentrar les tasques a l'aire lliure al llarg de les primeres hores del matí o del vespre. Extremeu encara més les precaucions si sortiu a fer esport a l'aire lliure, tot i que seria recomanable no sortir a córrer o anar en bicicleta quan el sol estigui alt. Convé que les persones que treballen a l'aire lliure i que, per tant, no poden evitar l'exposició es cobreixin el cap amb una gorra i es protegeixin la pell amb cremes solars.

Busqueu llocs ventilats i frescos

Els espais climatitzats, amb ventiladors o aire condicionat, són més segurs: intenteu passar-hi tant de temps com pugueu. Durant el dia, és aconsellable que deixeu oberta la finestra, però abaixeu les persianes per evitar que els rajos de sol s'hi colin i escalfin la casa; a la nit, obriu-les per ventilar les habitacions. Mai deixeu ningú en un vehicle estacionat i tancat, especialment infants, gent gran, malalts crònics o animals.

Si trobeu alguna persona amb els efectes de la deshidratació:
• Aviseu urgentment els serveis mèdics o el 112.
• Traslladeu-la a un indret més fresc.
• Doneu-li aigua, mulleu-la i venteu-la, fins que arribin els professionals de la salut.

Podeu trobar més detalls de consells en aquests casos d'altes temperatures, aquí.

I recordeu, en cas de patir un cop de calor, truqueu al 112.