Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Tot preparat per a la 12a edició de la Mostra Nacional de Cançó Improvisada

Sant Quirze del Vallès acull dissabte la trobada amb la participació de grans glosadors i glosadores


Tot preparat per a la 12a edició de la Mostra Nacional de Cançó Improvisada

Aquest proper dissabte 6 de maig se celebra la 12a edició de la Mostra Nacional de Cançó Improvisada de Sant Quirze del Vallès. Comptarà com és habitual amb les millors glosadores dels Països Catalans que improvisaran rimes i lletres sobre les temàtiques que proposi la presentadora i el públic a ritme de corrandes i garrotins i que de ben segur sorprendran i divertiran.

En aquesta edició participaran Titot, Núria Casals, Josen Font, Alícia Olivares, Pol Kvam i Esther Santos. La Mostra tindrà lloc a la Sala Josep Brossa de la Patronal a partir de les 18 hores. Les entrades per assistir-hi estan exhaurides però si es produeixen anul·lacions les trobareu a http://entrades.santquirzevalles.cat. I en cas que abans de començar l’esdeveniment hi haguessin butaques lliures s’ocuparan amb el públic sense entrada allí present.

En acabar l'acte de la Patronal, la glosa continuarà a la plaça d’Anselm Clavé amb ambientació musical.

L’art de glosar

Glosar és l’art d’improvisar versos rimats sobre una melodia determinada, forma part de la cultura popular oral catalana. Les cançons improvisades són composicions poètiques en què cadascuna de les estrofes acaba amb un vers o grup de versos que tothom coneix. N'hi ha de diverses: garrotins, nyacres, perdiuetes, corrandes, jotes, albades... cadascuna d'elles amb la seva melodia i sobre una estructura de versos ben determinada. Arreu dels Països Catalans trobem mostres diferents d’improvisació, que està ben arrelada a la personalitat del nostre poble. Així, per exemple, podem sentir, cantar i ballar jotes a l’Ebre; fandangos, a les illes; patacades, a Cadaqués, o gaudir del cant d’estil al País Valencià.

La cançó improvisada es formula com un diàleg entre improvisadors. L'enginy del glosador, però, no es mesura només en l’estructura formal de la composició sinó també en el contingut de la resposta, que necessàriament ha de ser ràpida, enginyosa, i escaient a l'envit del contrari.