Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut Actualitat

Avís preventiu per contaminació de l’aire

Cal tenir en compte algunes mesures i recomanacions per reduir l’exposició a aquesta contaminació


Avís preventiu per contaminació de l’aire

D’acord amb el Protocol de gestió dels episodis de contaminació de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi climàtic, es donen les condicions per mantenir l’avís preventiu per contaminació de partícules PM10 a la Zona de protecció especial.
En aquest sentit, es durà a terme un seguiment de l'evolució dels nivells i s’informarà del seu estat, a diari, fins a la seva finalització. També podeu seguir l’estat de l’avís al web airenet.gencat.cat.

Al Canal Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya hi trobareu les principals mesures i recomanacions a adoptar per tal de reduir l’exposició a la contaminació i els riscos per a la salut derivats de la contaminació de l’aire. Les principals i més destacades són:

• Si es realitza activitat física a l’aire lliure, es recomana fer-la en les hores del dia amb menys contaminació i evitant les vies amb més trànsit rodat. Pel que fa a les activitats esportives escolars, durant els dies assolellats de primavera i estiu, es recomana programar-les tenint en compte les prediccions dels nivells d’ozó de la zona.
• El moment del dia i el lloc on es fa l’activitat física pot fer variar significativament el nivell d’exposició als contaminants de l’aire. Els nivells de contaminació de l'aire són generalment majors durant les hores punta i prop de carrers i carreteres amb més trànsit rodat, ja que molts contaminants de l’aire són produïts pels vehicles. Pel que fa a l’ozó els nivells més elevats es produeixen especialment a partir del migdia o la tarda durant els mesos de temperatures més altes.
• Cal tenir en compte que l’activitat física és bona per a la salut, i els seus beneficis són, generalment, molt més grans que els efectes adversos que pot produir la contaminació atmosfèrica. No obstant això, l’augment en la taxa de respiració que té lloc durant l’exercici pot fer que arribin més quantitats de contaminants als pulmons en el cas que aquesta activitat es realitzi en àrees amb presència de més contaminants en l’aire. Com més ràpid es respira, més compostos de l’aire poden arribar als pulmons.
A casa:
• En la mesura del possible, ventileu el vostre habitatge en les hores amb menys trànsit al vostre carrer.