Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Igualtat Dona-Home

Avui, Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones

L’Ajuntament se suma a fomentar una visió de la salut que tingui en compte la perspectiva de gènere


Avui, Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones

Avui, 28 de maig, es commemora el Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones. La història d’aquest dia troba els seus orígens en el marc del “V Encuentro Internacional de Mujer y Salud” a San José, Costa Rica, el maig de 1987. L’objectiu d’aquesta trobada va era fer visible la desigualtat de les dones en temes de salut, posant sobre la taula la necessitat d’estudiar i analitzar la salut de les dones des d’una perspectiva de gènere, tenint en compte tots els factors diferencials: genètics, biològics, fisiològics, endocrins, psicològics, etc.

La perspectiva de gènere en la salut permet visibilitzar fins a quin punt els diferents rols atribuïts a dones i homes i les relacions desiguals de poder es vinculen socialment als seus comportaments vers la salut. D’altra banda, fa que es qüestioni la ciència mèdica androcèntrica, basada en un model masculí, i que s’investiguin les diferències biològiques més enllà de les purament reproductives.

L’Ajuntament de Sant Quirze, com a mostra de suport a aquesta visió, va organitzar el passat divendres 24 de maig una xerrada sobre “Introducció a la pressió estètica”, de la mà de Júlia Barceló. Aquesta actriu és també autora del llibre “Operació biquini”, que parla sobre conceptes com la grassofòbia, l’alliberament corporal, revistes femenines i referents audiovisuals. De fet, durant la xerrada va abordar aquests aspectes, afirmant que “la pressió estètica està molt present en cartells i anuncis publicitaris. Però la podem trobar a tot arreu. Hem generat una espècie de dogma com a societat que ens obliga a ser normatius i a modificar tot el que no entri dins d’aquesta normativitat.”