Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Medi Ambient

Cap foc al bosc!

Des d'avui, 15 de març, no es poden fer activitats amb risc d’incendi


Cap foc al bosc!

Amb l’entrada de la primavera i en absència de pluges importants, les condicions favorables al foc s’incrementen, i encara més en un any com aquest, en què els índexs de sequera extrems fan que la vegetació seca i morta cremi amb més facilitat.

Des d'avui, 15 de març, fins al 15 d’octubre, no es poden fer activitats que tinguin risc d’incendis forestals, especialment encendre cap tipus de foc, ni barbacoa excepte d’obra ni llençar petards entre d’altres, ni al bosc ni a cap indret que es trobi a menys de 500 metres. Aquesta prohibició anual coincideix amb un dels anys més complicats pels efectes de la sequera, una de les més intenses i extenses del darrer segle.
La vegetació es troba en una situació límit de decaïment. Els boscos estan rebent un fort impacte (sequera, plagues i condicions atmosfèriques extremes) i, des de fa anys, s’observa mortalitat en diferents espècies. Els arbres morts encara que plogui no es recuperen i són combustibles en cas d’incendi.

És per això que, un any més, entre el 15 de març i el 15 d’octubre queda prohibit, en els terrenys forestals i en la franja de 500 metres que els envolta, el següent:
• Encendre foc. No es poden cremar rostolls, marges, restes agrícoles o de jardineria ni fer focs d’esbarjo (excepte si s’utilitzen fogons de gas o barbacoes d’obra amb mataguspires).
• Llençar burilles o altres objectes encesos.
• Llançar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc.
• Abocar escombraries o restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin iniciar un foc.

Zones més afectades
Per zones, la Catalunya central, Girona, el litoral i prelitoral central, la plana de Vic i l’interior de les terres de l’Ebre és on hi ha més dèficit d’aigua en la vegetació. Per espècies, són el pi blanc, l’alzina, l’alzina surera, el pi roig i la pinassa.
Cal una autorització per fer activitats amb risc d’incendi forestal.
L’any 2023, es van autoritzar 50.000 activitats a l’època d’alt risc i es van comunicar 100.000 fora d’aquesta època.

Consulteu detalladament les limitacions al bosc.