Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Solidaritat i cooperació

Colors del Món: "Acompanyem a joves que han arribat en pastera o com a polissons"

La recaptació del mercat de joguines solidari de Sant Quirze del Vallès del diumenge 19 de novembre es destina enguany a Colors del Món. Laia Moreno, integradora social d'aquesta entitat, explica en aquesta entrevista els objectius de l'entitat i com es pot donar suport a aquesta iniciativa que atén joves africans en situacions d'extrema vulnerabilitat


Colors del Món: "Acompanyem a joves que han arribat en pastera o com a polissons"

Quant fa que existeix Colors del Món?
La idea de Colors del Món existeix des de l'any 2012, però no és fins al 2014 que es constitueix com associació.

Com va sorgir la idea de crear aquesta entitat?
Colors del Món sorgeix de la idea de millorar la qualitat de vida de joves migrants procedents d'Àfrica que recullen ferralla a la ciutat de Sabadell.
Per proximitat, Catalunya és un país receptor de migració africana i un dels destins preferits dins l'àmbit espanyol. Per tant, permanentment tenim un degoteig de joves africans, majoritàriament homes, que arriben a les nostres ciutats amb unes expectatives que no es compliran, com a mínim, a mitjà termini. Aquesta és la població diana del nostre projecte: joves que han emigrat al nostre país en la recerca d'un futur millor per ells i per la seva família, fugint de la pobresa extrema en la qual es trobaven en els seus països d'origen amb l'esperança d'arribar a una realitat millor de la que havien conegut fins aleshores.

Quines són les principals necessitats quan arriben?
Malauradament, la situació en què es troben en arribar a Espanya és molt complicada per molts elements, però el principal i que marca una gran diferència entre tenir oportunitats d'integració real o subsistir és la regularització administrativa, és a dir, "tenir papers". Si quan arriben són menors d'edat, són internats en centres d'acollida de titularitat autonòmica o privada. Per tant, mentre són menors estan tutelats i tractats com a infants als quals s'ha de protegir per llei.

I què passa quan compleixen 18 anys?
Aquesta mateixa llei estableix que el dia que compleixen 18 anys ja estan capacitats per viure autònomament i han de marxar dels centres. Si quan arriben són majors d'edat, tal com diu la llei, han de ser autònoms i han de passar a viure com a adults, sense ingressos, sense habitatge digne, sense formació i, també, sense papers en regla, directament es troben sense cap mena de suport per part de l'administració a priori. S'han de "buscar la vida" des del moment 0.
Aquesta situació els comporta mala alimentació, viure en situació molt precària i, a voltes, problemes judicials. A més, hem de tenir en compte que la llei d'estrangeria espanyola és molt restrictiva i només contempla vies excepcionals per poder tramitar el permís de residència i treball a les persones que ja es trobin en territori espanyol i no hagin vingut ja amb una autorització prèvia des del país d'origen.

Què feu des de Colors del Món?
Colors del món és una associació que treballa per fer un món més just on el principal objectiu és acompanyar a joves ferrallaires africans a aconseguir una vida digna.
Tenim tres objectius: Contribuir a cobrir les necessitats bàsiques dels nois usuaris mitjançant el repartiment de productes d'alimentació i d'higiene. A més de donar-los suport en les necessitats sanitàries que puguin anar sorgint, visites als metges que siguin necessàries o en tràmits importants, com l'assessorament i l'acompanyament a l'hora d'obtenir "els papers".
També potenciem la integració social a la societat d'acollida mitjançant diferents activitats: acompanyem als joves en el seu procés d'inserció social, a través d'una alfabetització funcional, idiomàtica i cultural amb activitats d'oci, en festes tradicionals catalanes, taller pre-laboral de dues hores setmanals, i facilitant-los-hi una bicicleta de segona mà a través de donacions com a mitjà de transport.
I som un punt de referència pels nois quan tenen dubtes, problemes o, simplement, quan necessiten parlar i ser escoltats.

colors_del_mon_1.jpg


Quants nois formen part de l'entitat ara i de quins països provenen?
Actualment, Colors del món acompanya a 22 nois d'entre 19 i 35 anys de diferents nacionalitats africanes; Senegal, Gàmbia, Nigèria, Mali, Marroc i Algèria.
Cal remarcar que actualment tenim llista d'espera de nois i noies que volen ser usuaris i usuàries de la nostra associació, però que, per manca de personal i de finançament, no podem atendre.

Com us financeu?
Rebem algunes subvencions de l'Ajuntament de Sabadell, però també de l'aportació dels socis o de donacions com del mercat solidari de joguines de Sant Quirze, que agraïm moltíssim.
També posem paradetes a diferents fires i mercats de Sabadell i altres pobles del vallès on venem els productes artesanals que fan els mateixos nois en el taller prelaboral.
A més, aquest any també hem organitzat un Dinar Africà pel pròxim 26 de novembre que esperem que tingui bona resposta. El fem a Sabadell, a l'institut Ca n'Oriac. El dinar inclou un menú amb un plat típic del magreb, un plat típic de l'àfrica subsahariana, unes postres làctiques, aigua i una beguda típica africana. A més, també organitzarem diferents tallers perquè la ciutadania pugui participar i diferents actuacions de música i dansa. El preu és de 13€ i la reserva es fa a través de la compra anticipada d'un tiquet. Qui vulgui, ho pot fer aquí: https://www.instagram.com/colorsdelmon/)
La veritat és que hi ha molta feina a fer, molts joves que necessitarien el nostre suport i acompanyament i molt pocs recursos.

Es pot ajudar d'alguna manera més?
Hi ha vàries maneres de col·laborar amb Colors del Món. Es pot col·laborar econòmicament, fent-se soci/sòcia de l'associació, fent donacions puntuals o bé a través de Teaming, una plataforma de micromecenatge, on es col·labora aportant 1 € al mes.  https://www.teaming.net/colorsdelmon-coloresdelmundo
També es pot col·laborar comprant els productes que fan els nois en el taller prelaboral. Es poden comprar els productes a les fires que fem o bé, si ens contacten per privat, poden venir al nostre local un dia i comprar els productes directament allà.
Una altra manera de col·laborar és proposant feinetes; és a dir, si es necessita fer un trasllat, desfer-se d'algun electrodomèstic, muntar mobles, etc. és una manera de col·laborar, on els diners van íntegrament als nois i al "client" li surt més econòmic.
Si la situació econòmica no ho permet, es pot col·laborar fent donacions, per exemple de bicicletes. Tal com hem comentat, intentem que tots els nois tinguin una bicicleta de segona mà com a mitjà de transport. Però sovint també necessitem cadires, sofàs o mobles per les cases i llocs on viuen.

Finalment, es pot fer voluntariat. Es pot fer molt tipus de voluntariat dins l'associació, però ara mateix el que més necessitem són parelles lingüístiques, ja que hi ha joves que necessiten molt de suport amb l'idioma per poder integrar-se millor i ser més autònoms.

Ens podeu contactar a través del nostre Instagram (https://www.instagram.com/colorsdelmon/) o bé a través del nostre correu electrònic acolorsdelmon@gmail.com.

Com us afecta la situació actual?
Està clar que la situació actual fa que moltes persones no puguin tenir les necessitats més bàsiques cobertes. I ells, quan arriben, es troben aquesta realitat tan desfavorable on es vulneren diferents drets humans, ja que:
Segons l'article 13 de la Declaració Universal dels Drets Humans: "Tota persona té dret a circular lliurement i a triar la seva residència dins les fronteres de cada Estat. Tota persona té dret a sortir de qualsevol país, àdhuc el propi, i a retornar-hi"
Segons l'article 14: "En cas de persecució, tota persona té dret a cercar asil en altres països i a beneficiar-se'n. (...)"
L'article 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans especifica que: "Tota persona té dret a un nivell de vida que asseguri la seva salut, el seu benestar i els de la seva família, especialment quant a alimentació, a vestit, a habitatge, atenció mèdica i als necessaris serveis socials; tota persona té dret a la seguretat en cas de desocupació, malaltia, invalidesa, viduïtat, vellesa o en altres casos de pèrdua dels mitjans de subsistència a causa de circumstàncies independents de la seva voluntat. (...)"
I de la mateixa manera, d'acord amb l'article 26: "Tota persona té dret a l'educació (...)"
És per tot això, que hem de seguir treballant, per ells i per aconseguir un món molt més just.

Moltes gràcies, i enhorabona per la tasca que realitzeu, Laia.

fotos