Conèixer la vida del segle XIX a través de la Casa Vila-Puig
Alumnat del Lola Anglada ha assistit avui a una visita històrica guiada
L’alumnat de tercer de primària de l’escola Lola Anglada ha conegut avui la història de la Casa de cultura Vila-Puig. En el marc d’una visita guiada per l’especialista en història del municipi, Marta Pujol, els infants han tingut ocasió d’aprofundir en la vida quotidiana del segle XIX.
La historiadora els ha explicat aspectes tan destacats i alhora molt sorprenents per als nois i noies com els usos de les cases: eren espais de treball, poc còmodes, sense electricitat ni aigua corrent que sovint servien per emmagatzemar productes sobrants de l’hort. De fet, a les portes de Vila Puig, per exemple, es posaven en venda carbasses, aigua amb gas, fruites sobrants... que el veïnat intercanviava, o venia als treballadors/es de les fàbriques de Sabadell que, en plegar, s’acostaven a comprar.
Un altre dels punts destacats de la visita ha estat la part del foc, com a centre neuràlgic de la casa, així com la cuina, el celler o el pou. Conceptes com la reutilització amb arranjaments de la roba, l la responsabilitat en l’ús de l’aigua han estat també avui importants durant la visita.
Recordem que després de la mort de Joan Vila-Puig, la casa va ser heretada pels seus fills i, el desembre de l’any 1999, va ser adquirida per l’Ajuntament amb el compromís de rehabilitar-la respectant algunes de les estances originals i d'ubicar-hi un equipament cultural.
L’any 2002, l’Ajuntament va iniciar la rehabilitació per poder comptar amb un nou espai dedicat a la cultura. Aquest equipament va obrir les seves portes el juny de 2005 amb dos objectius: per una banda, fer la divulgació de l’obra pictòrica del pintor santquirzenc des de la casa que el va veure néixer, i per l’altra, oferir a la població un museu de costums de la vida rural del Sant Quirze del segle XIX.
La visita d’avui forma part del currículum escolar dels infants de tercer de primària relacionat amb el coneixement del municipi. En aquest punt s’emmarquen les visites a l’Ajuntament i a altres espais com la Biblioteca o la Serra de Galliners.