Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut Actualitat

Consells en cas de calor intensa o onada de calor

Seguiu aquestes indicacions en cas que les altes temperatures generin aquesta situació


Consells en cas de calor intensa o onada de calor

La previsió d’altes temperatures d’aquest estiu pot generar onades de calor. Davant d’aquest fet, cal tenir en compte alguns consells i actuacions a seguir, per evitar accidents.
Consells d'autoprotecció per a l'onada de calor:

Hidrateu-vos
Beveu més aigua i menys begudes alcohòliques i feu els àpats com més lleugers millor. Incloeu aliments amb una alta concentració d'aigua, com ara fruites i vegetals, en la dieta i beveu fins i tot quan no tingueu sensació de set. Menjar més sovint i en menor quantitat ajuda a fer millor la digestió i, per tant, que el cos se senti menys pesat.

Feu especial atenció a les persones més vulnerables
Els malalts crònics, els infants i la gent gran –de més de 75 anys–, així com les persones sense suport familiar o sense recursos, són els grups de la població que més pateix els efectes de la calor. Són, també, els més susceptibles a no seguir els consells, i per això necessiten que algú els ho recordi. Si teniu familiars o persones grans a prop que viuen soles, visiteu-los: comproveu que s'hidraten, que el sol no entra directament a l'habitatge i que hi ha una ventilació correcta a l'immoble. Els que tingueu mascota també heu de tenir present que els animals estan molt exposats a la calor: traieu-los a passejar en les hores més fresques, garantiu-los espais d'ombra i assegureu-vos que tenen aigua fresca.

Refugieu-vos del sol
Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació, és a dir, al migdia (de 12.00 hores a 17.00 hores) i intenteu concentrar les tasques a l'aire lliure al llarg de les primeres hores del matí o del vespre. Extremeu encara més les precaucions si sortiu a fer esport a l'aire lliure, tot i que seria recomanable no sortir a córrer o anar en bicicleta quan el sol estigui alt. Convé que les persones que treballen a l'aire lliure i que, per tant, no poden evitar l'exposició es cobreixin el cap amb una gorra i es protegeixin la pell amb cremes solars.

Busqueu llocs ventilats i frescos
Els espais climatitzats, amb ventiladors o aire condicionat, són més segurs: intenteu passar-hi tant de temps com pugueu. Durant el dia, és aconsellable que deixeu oberta la finestra, però abaixeu les persianes per evitar que els rajos de sol s'hi colin i escalfin la casa; a la nit, obriu-les per ventilar les habitacions. Mai deixeu ningú en un vehicle estacionat i tancat, especialment infants, gent gran, malalts crònics o animals.

Si trobeu alguna persona amb els efectes de la deshidratació:
• Aviseu urgentment els serveis mèdics o el 112.
• Traslladeu-la a un indret més fresc.
• Doneu-li aigua, mulleu-la i venteu-la, fins que arribin els professionals de la salut.

Tot i que no s'ha activat el protocol definit com a onada de calor, podeu trobar més detalls de consells en aquests casos d'altes temperatures, aquí.

I recordeu, en cas de patir un cop de calor, truqueu al 112.