Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Declarat l’estat d’emergència per sequera

L’Ajuntament de Sant Quirze adopta diverses mesures per limitar el consum d’aigua


Declarat l’estat d’emergència per sequera

Avui divendres ha entrat en vigor la declaració d’emergència per sequera. Aquest estat afecta 202 municipis de les comarques de Barcelona i Girona i Sant Quirze del Vallès es troba entre aquests.

Es tracta de l’escenari de restriccions més dur que preveu el Pla de sequera aprovat ara fa quatre anys i que compta amb tres nivells. De moment, s’ha entrat en la fase 1, tot i que si els nivells dels pantans continuen baixant, les mesures podrien ser més contundents.

L’estat d’emergència obliga als ajuntaments a limitar el consum màxim per persona i dia. Les restriccions són les següents:
Estat d’emergència per sequera: 100 litres màxim de consum domèstic
L’estat d’emergència per sequera obliga a un consum domèstic màxim de 100 litres per habitant i dia a Sant Quirze del Vallès

Això respon a que el volum d’aigua que entri al dipòsit municipal per a l ‘abastament de la població no pot superar els 200 litres per habitant i dia. Però aquests 200 litres inclouen les activitats econòmiques i comercials, així com totes les que es desprenen del manteniment del poble i dels equipaments comunitaris i municipals. Per això, el volum màxim que pot consumir una persona cada dia ha de ser de 100 litres.

Sant Quirze tancarà les dutxes dels equipaments municipals

Una de les mesures més importants que Sant Quirze aplicarà amb motiu de l’activació de la fase d’emergència és el tancament de les dutxes dels equipaments esportius municipals de dilluns a divendres. Així, les persones usuàries del Complex Esportiu (Pista annexa, camp de futbol, poliesportiu) i gimnàs municipal, així com de la zona esportiva de les Fonts es trobaran aquests equipaments tancats de dilluns a divendres. Els caps de setmana, les dutxes es podran fer servir pels partits dels equips federats.

Altres limitacions
Neteja de carrers i mobiliari urbà: Estarà prohibida la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, excepte si existeix risc sanitari, d’accident o incendi. Es permet la neteja d’aparadors i finestres amb galleda i esponja.
Reg de zones verdes i jardins, públics i privats: Prohibit el reg, excepte per la supervivència d’arbrat i jardins botànics públics.

Piscines públiques, privades, comunitàries
Està prohibit l’ompliment total o parcial de tot tipus de piscines. Només està permès el reompliment parcial, utilitzant aigua en les quantitats indispensables per garantir-ne la qualitat sanitària i que disposin de sistemes de recirculació d’aigua, de:
. Piscines cobertes inscrites al cens d’equipaments esportius de la Generalitat de Catalunya, sempre que apliquin mesures d’estalvi equivalents al volum d’aigua utilitzat en el reompliment (tancament de dutxes o altres).
. Piscines descobertes que s’utilitzen tot l’any per a la pràctica esportiva federada. Estan obligades a tancar les dutxes per compensar el seu ús.

Està permès l’ompliment i reompliment parcial de:
. Piscines d’ús terapèutic ubicades en hospitals, residències i centres d’educació especial, i centres de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública, així com també en piscines particulars destinades al bany de persones que disposen d’una avaluació del grau de discapacitat en la qual consta que pateixen alteracions de la conducta.
. Piscines d’aigua de mar: es permet el seu ompliment total o parcial sempre que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes de sanejament (ja que poden malmetre el funcionament de les depuradores).

Fonts ornamentals
Es prohibeix l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua excepte els refugis de fauna en perill d’extinció o destinats a la recuperació de les espècies autòctones, que es poden omplir amb la mínima quantitat d’aiuga indispensable procedent de la regeneració o del freàtic.

Quanta aigua gastem amb cada acció que fem a casa?
Aquí podeu veure quina despesa té cada acció quotidiana. Són accions que fem cada dia i que poden fer que es redueixi el consum.
-Rentar-nos les mans o les dents: 1,5 l al dia.
-Rentar-nos les mans o les dents sense tancar l'aixeta: 30 l
-Afaitar-se i, sobretot, aclarir-lo: Pot arribar a més de 70 litres
-Una dutxa: 50 litres, cada 5 minuts
-Una banyera: 15-250 litres
-Posar el rentavaixelles: Entre 18 i 50 l
-Rentar els plats a mà: Entre 15 i 30 litres
-Cuinar: 8 litres
-Posar la rentadora: Fins a 100 litres d'aigua
-Descarregar la cisterna: 10-15 l
-Mitja descàrrega de cisterna: 6 l. Sencera: 10 l

Podeu consultar els consells en un vídeo preparat amb aquest objectiu.
Així mateix, a l’apartat web Pla Sequera trobareu informació detallada i altres novetats.