Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

El ple aprova la congelació dels tributs municipals per l’any 2024

La sessió extraordinària d'ahir va consensuar no apujar impostos ni taxes per a 2024


El ple aprova la congelació dels tributs municipals per l’any 2024

Els impostos i taxes municipals de l’any vinent no s’apujaran, segons va aprovar inicialment el ple municipal en una sessió extraordinària el 2 de novembre. No obstant això, l’any vinent es reduiran o eliminaran algunes bonificacions, com les d’instal·lacions de plaques solars o la dels vehicles eco i zero emissions.
El tinent d’alcaldia d’Economia i Finances, Àlex Brossa, va advertir que congelar impostos no era la proposta inicial del govern, perquè la inflació ha incrementat prop d’un 17% i no és moment de debilitar el sector públic per tal de fer-lo prou resilient per poder acompanyar la ciutadania Però els grups de l’oposició van justificar el seu vot dient que era millor no pressionar més els veïns i veïnes en la situació actual. Les ordenances fiscals estan en fase d’aprovació inicial i estaran en exposició pública fins a finals de desembre.
L’aprovació de l’ordenança general de gestió, recaptació i inspecció, que inclou el calendari fiscal, va aprovar-se per unanimitat, però els punts relatius a l’Impost de Béns Immobles i el de l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica van comptar amb el suport dels grups del govern, Junts per Sant Quirze, Som Sant Quirze i Sant Quirze en Comú i també de VOX, però Junts per Catalunya Sant Quirze, el Partit dels Socialistes de Catalunya o el Partit Popular, van votar-hi en contra. El relatiu a l’impost de construccions, instal·lacions i obres, JuntsxCat i el PP es van abstenir i el PSC, en contra.
El pas següent és treballar el pressupost municipal per a 2024, una proposta on Brossa va advertir que caldrà ajustar serveis i despeses per garantir l’estabilitat pressupostària de les arques municipals.

Principals novetats dels tributs municipals 2024
Impost de Béns Immobles
A partir del 2024, no es bonificarà la instal·lació de plaques solars, que fins aquest any podien suposar una bonificació del 50% de l’Impost de Béns Immobles durant 5 anys, sempre que el total de l’import no suposés el 50% del cost de la instal·lació. No obstant això, qui n’hagi instal·lat durant el 2023 les podrà sol·licitar fins al 2 de maig de 2024, i també se seguirà aplicant aquesta bonificació qui la tingui concedida anteriorment i estigui dins d’aquest termini de 5 anys d’aplicació.
Impost de Vehicles de Tracció mecànica
S’elimina la bonificació dels vehicles per raó del tipus de combustió, és a dir, es deixarà de bonificar els vehicles amb categoria eco o els de zero emissions.

Sentit del vot de l’ordre del dia del Ple

  • Motivació de la urgència. Aprovada per unanimitat
  • Modificació ordenança fiscal 1.1. General de gestió, recaptació i inspecció dels tributs i altres ingressos de dret públic local. Aprovada per unanimitat.
  • Modificació ordenança fiscal 2.1. reguladora de l’impost sobre béns immobles. Aprovada per majoria absoluta, amb els vots a favor de Junts per Sant Quirze, Som Sant Quirze, Sant Quirze en Comú i VOX. Vots en contra: Junts per Catalunya, PSC i PP.
  • Modificació de l’ordenança fiscal 2.3 reguladora de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica. Aprovada per majoria absoluta, amb els vots a favor de: Junts per Sant Quirze, SOM Sant Quirze, Sant Quirze en Comú, Vox. Vots en contra: Junts per Catalunya, PSC i PP.
  • Modificació ordenança fiscal 2.5 reguladora de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres. Aprovada per majoria absoluta amb els vots a favor de: Junts per Sant Quirze, SOM Sant Quirze, Sant Quirze en Comú, Vox. En contra: PSC. Abstencions: Junts per Catalunya i PP.
  • Modificació de l’ordenança fiscal 4.2 reguladora de taxa de concessions de plaques, patents i altres. Aprovada per majoria absoluta, amb els vots a favor de: Junts per Sant Quirze, SOM Sant Quirze, Sant Quirze en Comú, Vox. En contra: Junts per Catalunya, PSC i PP.