Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

El santquirzenc Sergio Sánchez-Quiu, finalista als premis literaris Caligrama

La seva darrera obra, “El presente de todo”, ha rebut el reconeixement de la crítica i tanca una trilogia


El santquirzenc Sergio Sánchez-Quiu, finalista als premis literaris Caligrama

El santquirzenc Sergio Sánchez-Quiu ha estat finalista als premis Caligrama, amb la seva obra: “El presente de todo”, en la categoria Talento.
En aquests premis participen totes les obres de l’editorial publicades durant el darrer any en qualsevol gènere. El premi destaca les qualitats literàries de l’obra, la trajectòria del llibre i la bona acollida de la crítica.
El lliurament dels guardons tindrà lloc a Sevilla el setembre de 2023. Avui, aquest veí del poble des de fa 17 anys, escriptor a temps parcial, ens explica com ha encaixat la notícia.

Sergio, com has rebut aquest reconeixement?
La veritat és que no esperava tornar a ser nominat amb «El presente de todo», no perquè la novel·la no tingui la qualitat suficient (a l’informe editorial es remarca que sí que la té), sinó perquè en tractar-se d’una obra inclosa en una trilogia vaig pensar que no tindria les mateixes oportunitats. Però estava equivocat, i ha estat seleccionada entre més de cinc-centes candidates, i estic molt orgullós i il·lusionat per aquesta fita.

Ja el 2019 es va reconèixer la teva primera novel·la, “El futuro en sus ojos”...
Efectivament, i va ser nominada finalista dels III Premis Caligrama a la categoria «Talento». Aquests premis els convoca la mateixa editorial d’autoedició com un al·licient més, ja que pot suposar la reedició de l’obra amb una editorial tradicional. A més, a la categoria «Talento» es destaquen les qualitats literàries de l’obra.

Com definiries aquesta darrera novel·la?
Aquesta novel·la és la que tanca la trilogia i ve a continuació de «Cuadernos del pasado» en la que vaig haver de canviar de narrador a primera persona perquè la trama ho requeria i on el mateix personatge recorda les seves experiències del passat. Es podria dir que aquesta seria la més històrica de les tres. En canvi, a «El presente de todo» conflueixen totes les trames i subtrames que encara restaven obertes derivades de les dues anteriors cap a un final amb sorpreses i força emotiu. Qui hagi seguit les peripècies de la família Balcells en les novel·les anteriors acabarà per entendre moltes coses que, potser, encara no havia descobert per si mateix. Aquest és un dels punts forts, crec, que té la novel·la: el joc constant amb el lector.

El teu llibre parla d’amistat, amor, venjança... com l'has treballat?
«El presente de todo» reuneix moltes temàtiques universals fent servir esdeveniments i personatges històrics de rerefons per dotar-la de major realitat i versemblança, amb personatges complexos i creïbles, que ho són, precisament, pels seus dubtes, canvis de parer i evolució personal, que no deixen indiferent. A més, la forma de narrar busca apropar el lector al personatge fins al punt que senti que està amb ell a l’escena, vivint, pensant i olorant el mateix que ell.

La seva novel·la es pot aconseguir sota comanda a qualsevol llibreria. Si voleu el llibre amb dedicatòria, i un punt de llibre de regal, podeu demanar-li aquí.
També el trobareu a grans plataformes i centres comercials, tant en format físic com electrònic.