Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Medi Ambient

El taller de jardí comestible i les portes obertes als horts municipals apropen l’horticultura urbana a la ciutadania

Una trentena de persones han participat en les primeres activitats sobre autocultiu i estalvi d’aigua


El taller de jardí comestible i les portes obertes als horts municipals apropen l’horticultura urbana a la ciutadania

L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès ha iniciat aquest mes d’abril un cicle d’activitats per promoure l’horticultura urbana i el consum responsable d’aigua. Les primeres propostes han tingut una bona acollida, amb una trentena de participants al taller “De la gespa al jardí comestible, estalviant aigua” i a les portes obertes als horts municipals del Colomer.

El taller, celebrat el dissabte 5 d’abril a la masia de Can Barra, va comptar amb la dinamització de Txus Zubeldia, tècnic en horticultura de l’Associació per a la cultura gastronòmica mediterrània, entitat encarregada de la gestió pedagògica dels horts municipals. Durant la sessió, Zubeldia va destacar la importància de cultivar aliments a casa, encara que sigui en petites quantitats, com una forma eficaç de reduir el consum d’aigua i energia, millorar la qualitat alimentària i fomentar una alimentació saludable.

“El simple fet de no comprar un producte al supermercat suposa un estalvi ambiental important”, va explicar el tècnic, que també va recomanar prioritzar els productes de proximitat i ecològics, fàcilment localitzables a través d’una cerca bàsica a internet. Els participants van plantar espígol, romaní i farigola a l’espai de l’olivera de Can Barra, plantes autòctones de baix consum hídric i amb propietats nutricionals.

Diumenge 6 d’abril va tenir lloc la jornada de portes obertes als horts municipals del Colomer, on una desena de persones van conèixer de primera mà el funcionament d’aquest espai comunitari. Durant la visita, es van explicar les tècniques d’agricultura ecològica aplicades, com l’ús exclusiu de productes naturals, el reg per degoteig, i l’eliminació de pesticides, així com la preparació de la terra amb eines tradicionals. Un projecte que posa en valor l’autoconsum i la sostenibilitat ambiental, amb aliments de gran qualitat nutritiva.

Pròximes activitats

El pròxim dissabte 26 d’abril, en el marc de la fira Mostrem, tindrà lloc un taller d’horta urbana al parc de les Morisques, d'11 a 14 h i de 17 a 19.30 h. Es tracta d’un taller pràctic i obert a tothom per aprendre a iniciar un hort urbà a casa. Les inscripcions ja estan disponibles a través del formulari en línia.

Dissabte 17 de maig se celebrarà una nova jornada de portes obertes als horts del Colomer, amb visites guiades en grups reduïts. Les inscripcions s’activaran pròximament a través de la plataforma Entrapolis.

Totes les activitats són gratuïtes i adreçades a persones interessades a iniciar-se en l’autocultiu d’aliments amb una mirada sostenible i respectuosa amb el medi ambient.