Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Seguretat Ciutadana

Els cossos de seguretat de Sant Quirze exposen les dades de l’any passat al municipi

L’Alcaldessa demanda més presència de Mossos i agraeix la implicació i dedicació de la Policia Local


Els cossos de seguretat de Sant Quirze exposen les dades de l’any passat al municipi

El passat dimarts 30 d’abril va tenir lloc la Junta Local de Seguretat, a la sala Josep Brossa de la Patronal. L’Ajuntament va organitzar aquesta convocatòria presidida per l’Alcaldessa, Elisabeth Oliveras, i integrada pels diferents cossos policials que intervenen en l’execució i seguiment del sistema de seguretat pública al municipi.

La presentació de les dades de 2023 va estar precedida per la intervenció de l’Alcaldessa. Oliveras va destacar la confiança depositada en la Policia Local, fet que permet que el cos treballi amb llibertat, així com la importància de la preparació, “un element clau per assolir un projecte que creix. Estem fent una estructura policial que garantirà el traspàs quan hi hagi un canvi de cap, que està fent una feina per garantir-nos que quan passi això hi haurà un relleu sa. Tenim un compromís de millora constant, una especialització i un coneixement que es trasllada en espais i seguretat per al veïnat”.

En aquesta mateixa línia, l’Alcaldessa va insistir en la feina que desenvolupen els ajuntaments “que fan el que els pertoca i allò que ningú no fa i que cal fer perquè els recursos no arriben. Les policies locals han après a ser aquell complement perfecte perquè altres cossos que tenen més funcions puguin fer la seva feina. Per tant, només tinc paraules d’agraïment perquè les hores són moltes, la dedicació és pleníssima, i us agraeixo a tots i cada un dels agents l’esforç i especialment al cap de Policia perquè aquest treball està donant fruits.”

Finalment, i de manera rotunda, Elisabeth Oliveras va fer una clara petició als Mossos d’Esquadra: “Us necessitem més. Sant Quirze necessita més la presència de Mossos. Necessitem que feu campanyes a peu amb les nostres companyes i companys, necessitem més moments de presència policial perquè ens calen. Tenim un barri, Les Fonts, que ho necessita, i necessitem que la Policia de Catalunya estigui més present.

Les dades de la Policia Local

El sots-inspector en cap, Andreu Tàpia, va fer un repàs per les dades de 2023. Actualment la plantilla compta amb 35 efectius, 5 d’aquests dones. Per tant, la feminització del cos és un dels objectius a treballar aquest 2024.
En relació a les novetats, cal destacar que la Policia Local ha tingut constància de 8.645 fets que, posteriorment, han pogut esdevenir actuacions policials. Es tracta de 419 novetats més que durant el 2022. Segons Tàpia, “aquesta dada ha estat el resultat de la planificació, de la mateixa manera que l’aposta per l’Oficina d’Atenció Ciutadana va ser un projecte que també ha donat els seus fruits. Rebem denúncies matí i tarda i això dona facilitats a la ciutadania.”

Pel que fa a les actuacions policials, aquestes han estat 10.477 durant 2023, destacant la davallada dels accidents respecte l’any passat: han passat de 143 a 124. Segons Tàpia “això és fruit de la nostra presència al carrer, les bones planificacions i, per suposat, de la major conscienciació de la ciutadania”. A aquest fet s’hi sumen les peticions en relació a la mobilitat mensual: les unitats d’investigació de Mossos, Guàrdia Civil o Policia Nacional van realitzar un total de 128 peticions de les càmeres de seguretat per a investigacions durant 2023.

Cal afegir també que l’any passat es van triplicar els controls d’alcoholèmia, cada cap de setmana, amb un total de 268 proves realitzades, enfront les 94 de 2022.

En altres àmbits, com el de l’educació per la mobilitat segura, s’han realitzat 29 sessions formatives que han arribat a un total de 712 alumnes.

Un altre dels temes destacats de la presentació de la Policia Local van ser les intervencions en relació als sorolls. Aquestes suposen un 65% dels casos, és a dir, requeriments per molèsties que la Policia ha de gestionar: “és per això- segons Tàpia- que vam treballar una ordenança de civisme adequada a la realitat del poble, i els resultats són importants. Aquí també intervé la unitat de convivència, que segurament aquest proper any s’ampliarà, i que assessora en conflictes privats”.

En l’àmbit de la Policia de seguretat, el cos de seguretat local ha fet un important desplegament de dispositius en relació a temes com el de la discoteca Waka, el seguiment d’atenció a la víctima o en la usurpació d’immobles. En total, es van comptabilitzar 2305 fets ocorreguts.

Mossos d’Esquadra

L’intendent en cap de l’àrea bàsica de Sabadell de Mossos d’Esquadra, Antoni Milla, va destacar en la seva intervenció la important descàrrega que suposa l’existència d’una OAC a Sant Quirze: “nosaltres tenim 1700 fets mensuals a l’ABP de Sabadell, i el fet que la ciutadania de Sant Quirze no s’hagi de desplaçar és una facilitat tant per al veïnat com per a nosaltres.”

Milla també va destacar el contacte permanent i la línia directa que existeix amb la Policia Local de Sant Quirze.

Pel que fa a les dades delinqüencials, Mossos d’Esquadra va voler destacar l’important increment dels delictes via internet o xarxes socials, és a dir, s’han disparat les estafes telemàtiques. En relació a les infraccions penals, també destaquen els furts, els robatoris al descuit, així com els robatoris amb força a l’interior dels vehicles.
En relació als robatoris amb força als domicilis, cal destacar que segons Mossos d’Esquadra aquests han baixat en un 50% respecte el 2022.

Policia Nacional

La inspectora en cap de la comissaria de la Policia Nacional de Sabadell, Susana Sampedro, va fer una breu intervenció destacant el treball en expedició de documentació com ara el DNI. La inspectora va presentar dades de les àrees de treball de la comissaria de Sabadell, especialment de la brigada d’estrangeria i fronteres i en relació a inspeccions.

Guàrdia Civil

Finalment, el representant de la Guàrdia Civil, el subtinent comandant de Badia del Vallès, Javier Martínez, va voler destacar els pocs efectius de què disposa el cos en aquesta demarcació i les poques competències de què gaudeix. Malgrat tot, va incidir en la seva aportació al sistema i a la col·laboració amb la resta de cossos de seguretat.

En acabar les presentacions es va obrir un torn obert de preguntes al veïnat assistent.
Podeu conèixer al detall les intervencions el vídeo de la Junta Local de Seguretat 2024.

També podeu veure les presentacions que es van fer durant l'acte en format pdf en els documents relacionats.