Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Entra en vigor la fase d'alerta per sequera

A Sant Quirze es farà una neteja a fons de carrers i contenidors, i es reomplirà el llac del parc de les Morisques properament


Entra en vigor la fase d'alerta per sequera

Avui ha entrat en vigor el canvi en la situació de sequera al sistema Ter-Llobregat. Aquesta ha reculat de fase d’excepcionalitat a fase l’alerta, tal i com va aprovar el govern la setmana passada i donades les pluges de les darreres setmanes que han omplert les reserves.
L’aixecament de mesures implica que el límit del consum diari augmenta de 230 a 250 litres per habitant, i que es relaxen les restriccions d’aigua en determinats usos: agrícoles, ramaders, industrials, i usos recreatius que impliquin reg, fonts ornamentals, neteja de carrers i vehicles.

Així doncs, s’implanten mesures següents, tal i com indica el BAN signat avui mateix per l’Alcaldessa, Elisabeth Oliveras:

Reg públic i privat
. El reg de jardins i zones verdes ha de fer-se només en l’horari de menor insolació (de 20h a 8h).
. La dotació de reg ha de ser la mínima indispensable adaptant-se en tot moment a les condicions de temperatura i humitat. Cal evitar el reg durant moments de pluja. En qualsevol cas, no pot superar-se un volum de 450 m3/hectàrea/mes.

Fonts ornamentals
. Resta prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte els llacs artificials que facin de suport vital de la vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible pel seu manteniment.

Neteja de carrers
. Es prohibeix als particulars la neteja de carrers, paviments, façanes i similars utilitzant mànegues d’aigua. La prohibició no inclou la neteja amb pal de fregar, amb galleda i esponja o amb sistemes de neteja d’alta pressió.
. Els serveis municipals han de realitzar la neteja amb la mínima despesa d’aigua indispensable i prioritzant, quan sigui possible, l’ús de l’aigua regenerada o aigua no procedent de la xarxa d’aigua potable.

Obres
. Es prohibeix la utilització d’aigua per a l’eliminació de pols i matèria en suspensió a l’aire.

Piscines
• No es pot omplir ni reomplir cap piscina que no tingui un sistema de recirculació d’aigua.
• Es poden reomplir parcialment totes les piscines (públiques o privades, d’accés col·lectiu o individual) sempre que disposin de sistemes de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua, per reposar pèrdues d’aigua per evaporació i neteja de filtres.
• Es pot fer el primer ompliment de piscines que siguin de nova construcció i les que han sofert obres de rehabilitació o modificació del vas.
• En centres educatius, es pot fer l’ompliment complert o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres destinades al bany d’infants.
• Aquestes limitacions no s’apliquen a les piscines d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament i de sanejament públiques.

Neteja de vehicles
• Neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua. Fora d’aquests establiments només es permet la neteja dels vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula mitjançant l’ús d’esponja i galleda.
• Es permet la neteja de vehicles fora d’establiments comercials per a mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals. S’inclouen els vehicles de transport de menjar, transport d’animals (vius o morts), ambulàncies, vehicles mèdics i transport de medicaments, així com els vehicles de transport de residus. Es farà sempre amb la mínima utilització d’aigua possible.

Granges
• L’ús en granges d’aigua procedent de la xarxa d’abastament d’aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per l’abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Per aquest darrer ús cal utilitzar només les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries i només en cas que no es disposi d’una font alternativa i exclusivament mitjançant sistemes de neteja a pressió o altres d’eficàcia equivalent.

Actuacions al municipi  
A banda de les mesures genèriques, cal destacar que aquesta nova fase permetrà que a Sant Quirze del Vallès es pugui omplir el llac del parc de les Morisques, en qualitat de suport vital de la vida aquàtica. Aquesta actuació es farà en el termini aproximat de 15 dies.
Així mateix, el canvi en les restriccions permetrà dur a terme una neteja en profunditat dels contenidors, i també dels carrers, més afectats els darrers dies per la revetlla.

Podeu consultar les restriccions i els detalls de la nova fase a l’apartat del web santquirzevalles.cat/sequera.

Podeu consultar el BAN detalladament en el document pdf adjunt en aquesta notícia.