Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Medi Ambient

L’Ajuntament presenta la nova llei de benestar animal

La normativa protegeix els animals de companyia, entenent-los com a part del nucli familiar


L’Ajuntament presenta la nova llei de benestar animal

La sala Josep Brossa de la Patronal va acollir ahir la presentació de la nova llei de benestar animal. L’advocada i experta en la matèria Irene Jiménez, acompanyada pels serveis tècnics de Medi Ambient, va informar sobre les principals novetats i obligacions per a les persones que tinguin animals, així com per a les administracions públiques.

En aquest sentit, es va explicar que aquesta normativa entén l’animal com a ésser que sent i no com un objecte. Per tant, la llei estableix l’obligació de tenir-lo al nucli familiar, d’identificar-lo sigui quina sigui l’espècie, no deixar els gossos sols a casa més de 24 hores, tenir els gats esterilitzats i, en resum, tenir cura dels animals sense infringir-los dolor i que no provoquin molèsties.
Respecte a les obligacions de l’Ajuntament, es va destacar que s’han de garantir els espais d’esbarjo per a gossos, la gestió i protecció de les colònies de gats esterilitzant i identificant tots els animals, així com elaborar un programa de protecció animal que inclogui la gestió de les colònies felines. També cal tenir un servei de recollida 24 hores i prioritzar el control poblacional no letal de la fauna urbana, coloms i cotorres.

En aquest sentit des de Medi Ambient es va informar que actualment el municipi compleix el gruix de la nova llei, es disposa d’espais d’esbarjo de gossos (recinte firal, bosquet d’Arraona, pg. dels Pins de Santa Julita, c. del Sol a Poble Sec i bosquet del c. Baix Riera a Les Fonts); es gestionen les colònies felines, aviat es disposarà d’un refugi per a gats, s’actua i se sancionen situacions de tinença no responsable d’animals i es disposa d’un servei permanent de recollida d’animals perduts. Tot i això, amb la nova normativa caldrà dur a terme més iniciatives, com els programes de protecció animal, millorar les infraestructures i avaluar els serveis de control de poblacions de la fauna urbana.

Després de la intervenció, es va obrir un ampli torn de paraules. Un dels aspectes que es va posar sobre la taula va ser el curs i l’assegurança de tinença d’animal. Irene Jiménez va informar que aquest aspecte encara no està en vigor, doncs està pendent de desenvolupar amb un reglament que ha de fer l’Estat.
També es va preguntar sobre els espais de socialització de gossos, la necessitat d’ampliar-ne el nombre i que comptin amb fonts, zones d’ombra, papereres, control de processionària i la possibilitat que es puguin tancar. Des de Medi Ambient es van recollir les demandes per poder-les valorar.
Respecte als dubtes sobre què fer si es detecta que un animal molesta o no està tingut en condicions, es va informar que, com en la resta de peticions, és necessari que es presentin per escrit al registre de l’Ajuntament perquè en quedi constància.

Finalment es va manifestar la necessitat de comptar amb la participació ciutadana per planificar les actuacions municipals per al benestar animal.