Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Igualtat Dona-Home

Sant Quirze commemora el 25-N amb una performance reivindicativa

Joves de diferents centres han estat els protagonistes de l'acte avui a la plaça de la Vila


Sant Quirze commemora el 25-N amb una performance reivindicativa

Sant Quirze ha commemorat ja avui el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les dones (25 de novembre), i ho ha fet amb una perfomance i la lectura del manifest a la plaça de la Vila. 
Més d’una vintena de joves de 3er de l’IES Sant Quirze, Salas i Xandri, i de 3er i 4art de l’Onze de Setembre i del PFI del Centre de Formació d’Adults l’Olivera han estat els i les protagonistes d’aquesta interpretació que feia referència als fets ocorreguts al Colegio Mayor Elías Ahuja de Madrid. L’any 2022 més d’una vuitantena de joves van donar la benvinguda a les alumnes del Colegio Mayor Santa Mónica situat davant amb brutals crits sexistes. La perfomance d’avui ha criminalitzat aquests fets, finalitzant amb missatges relacionats amb el respecte, el canvi o la cura dels altres.

Seguidament, l’alumnat ha estat l’encarregat també de llegir el manifest de la jornada. Aquest incideix a “reconèixer que la violència de gènere no és només física, sinó que es manifesta en moltes formes: des dels abusos emocionals i psicològics fins a les desigualtats estructurals que impedeixen a les dones viure lliurement i sense por”. Així mateix, declara que l’Ajuntament continuarà treballant “per desplegar polítiques públiques per posar fi a totes les violències masclistes i per garantir l’atenció, la recuperació i la reparació de les supervivents”

I és que, segons les dades que aquest document posa sobre la taula, es denuncien només un 10% de les agressions sexuals per por a l’estigma de ser assenyalada. El 91% de les víctimes d’abús sexual són dones i el 99% dels agressors són homes. El 27% de les dones que han estat en una relació han patit abús sexual per part de les seves parelles.

El reclam d’avui ha finalitzat amb un “o destruïm el patriarcat o el patriarcat ens destruirà a nosaltres, i ell ja fa anys que assassina i taca de vermell diàriament al nostre país amb milers de dones que ja no poden alçar la veu. És la nostra obligació recordar a les que ja no hi són i defensar a les que hi som i a les que vindran.”

L’alcaldessa, Elisabeth Oliveras, ha clos l’acte agraint a l’alumnat l’actuació de denuncia d’avui i encoratjant les famílies a continuar en la recerca de nous models llunyans al patriarcat. Així mateix, ha recordat al jovent que no donin suport a aquestes violències, que denunciïn si en son testimonis i que “el municipi disposa de diversos espais on us hi podeu acostar i que us donaran suport. I és que hem d’acabar amb aquesta estructura social basada en la força, en el dret de conquerir. Tan de bo un dia no haguéssim de celebrar aquesta jornada”.

La programació amb motiu del 25-N continua avui i demà. Aquesta tarda es podrà veure el documental “Cures en la diàspora” de Crisàlide. Un reportatge protagonitzat per cinc dones migrades a Catalunya on cadascuna parla d’un projecte diferent. Serà a la sala Josep Brossa i encara podeu reservar entrades en aquest enllaç.

Demà dissabte, 25 de novembre seran els Diables els encarregats de fer la lectura d’aquest manifest, en el marc d’un ball que faran a la plaça d’Anselm Clavé a les 18 hores.

El mateix dia 25, la Patronal acollirà el muntatge "La dona que va cridar tant que es va buidar", de la companyia Les Fugitives, un monòleg dedicat a totes aquelles dones que no es rendeixen, un crit de seixanta minuts que sorgeix de la necessitat de desfogar-se i depurar-se però que, alhora, és un cant a l'esperança.

Podeu consultar la programació detallada en aquest enllaç.

fotos