Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Medi Ambient

Sant Quirze entra en preemergència de sequera

La Generalitat ha decretat aquest estat que implica reduir el consum a 210 litres per persona i dia


Sant Quirze entra en preemergència de sequera

La Generalitat va decretar el passat dimarts l’entrada en preemergència per sequera a un total de 202 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona. Es tracta d’aquelles poblacions que beuen dels embassaments dels rius Ter i Llobregat, entre elles, Sant Quirze del Vallès. La mesura afecta sis milions de persones de 14 comarques i ahir es va activar oficialment.

L’activació de la preemergència, a més de comportar restriccions, és una crida per forçar l’estalvi abans d’arribar al llindar d’emergència (16% d’aigua dels embassaments) i així allunyar la posada en marxa de restriccions més crítiques.
Aquest nou escenari, que no estava previst al Pla Especial de Sequera del govern, és una reacció a la manca de pluges persistent que pateix el territori. Les mesures més destacades que es contemplen són:

• Els volums totals d’aigua que entrin al dipòsit municipal per a l’abastament de la població no podran superar els 210 litres per habitant i dia, incloses les activitats econòmiques i comercials. En l’escenari d’excepcionalitat el límit és de 230 l/hab/dia.
• El reg de gespa quedarà prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, on el reg es pot mantenir en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 200 m3/ha/mes i complint la resta de limitacions que determini l’ens local. Es permetrà el reg de supervivència per a l’arbrat, amb la mínima quantitat d’aigua indispensable, de 20 a 8 hores, i només mitjançant reg gota a gota o regadora.
• Les piscines privades d’ús individual o unifamiliar continuaran sense poder omplir-se, ni les que no tinguin sistemes de recirculació d’aigua. Només es permetrà el reompliment parcial o primer ompliment de piscines d’ús públic en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.
• Queda prohibida la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars, excepte si és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària.
• Els vehicles només es podran rentar en establiments comercials dedicats a aquesta activitat, que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua, tret dels casos de necessitat per mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals.
• Finalment, queda prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible pel seu manteniment.

De manera complementària el Govern ha anunciat dotze mesures addicionals i urgents per incidir en un major volum d’estalvi. Podeu consultar-les, així com les darreres novetats respecte la sequera, en aquest enllaç.