Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut Actualitat

Sant Quirze se suma a la campanya per la malaltia de Huntington

Diumenge el llac del parc de la Betzuca es tenyirà de blau i porpra


Sant Quirze se suma a la campanya per la malaltia de Huntington

El proper diumenge 5 de maig Sant Quirze se sumarà a la campanya internacional #LightItUp4HD del Mes de Maig: Mes de la Conscienciació de la Malaltia de Huntington. La tarda-nit del dia 5 el llac del parc de la Betzuca s’il·luminarà de color blau i porpra, en conscienciació de la malaltia i en solidaritat vers les famílies que la pateixen.

La campanya Light it up four Huntington’s Disease és de fa anualment i té repercussió internacional. A Catalunya està promoguda per l’Associació Catalana de Malalts de Huntington.
Aquesta malaltia, també coneguda com Corea de Huntington, és minoritària, hereditària i degenerativa del cervell. Està causada per la mutació del gen que codifica una proteïna anomenada huntingtina, que provoca la mort de les neurones en algunes àrees del cervell.

La malaltia es caracteritza per una combinació d’alteracions motores, psiquiàtriques i cognitives. La seva simptomatologia varia d’una persona a una altra, però els primers símptomes són lleus i poden centrar-se en petits canvis en la personalitat o el caràcter, la falta de memòria, dificultats al fer o agafar determinades coses o moviments “erràtics” dels dits de les mans o dels peus. La major part de les persones desenvolupen la malaltia al llarg de la seva vida adulta, entre els 35 i els 55 anys.
Actualment no existeix cap fàrmac amb eficàcia en el seu tractament. La durada mitjana de la malaltia des dels inicis dels símptomes fins la mort és d’uns 15-20 anys, tot i que depèn de cada persona. Les persones no moren a conseqüència de la malaltia, sinó dels problemes que se’n deriven.