Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Un cinemafòrum a la Patronal reflexiona sobre l'ètica i realitat del sistema cultural

L'acte és una iniciativa del grup artístic TT


Un cinemafòrum a la Patronal reflexiona sobre l'ètica i realitat del sistema cultural

La Sala Josep Brossa de la Patronal de Sant Quirze s’ha convertit aquesta setmana en l'escenari d'una trobada cinèfila on es van explorar les complexitats del món de l'art. A les 18 hores del dimarts 23 de gener,  l’audència es va congregar per gaudir de la pel·lícula "El artista", dirigida per la dupla argentina Gastón Duprat i Mariano Cohn. La presentació de l'esdeveniment va anar a càrrec de l’historiador i membre del grup artístic TT, Jordi Alba, que va ser l’encarregat de guiar la vetllada amb entusiasme i coneixement.

La projecció de "El artista" va portar els espectadors a un univers on l'estètica cinematogràfica desmostrava el seu poder narratiu. Els personatges es movien en escena, però la càmera restava immutable. Aquest enfocament peculiar va generar un debat entre els assistents, alguns elogiant l’originalitat de la proposta, mentre que, d’altres, expressaven el seu desafiament a la convencionalitat cinematogràfica.

La trama va desencadenar opinions contradictòries sobre si ridiculitzava o no la figura de l'artista. La polèmica es va centrar en el protagonista, que s'aprofitava de les obres d'un altre per assolir l'èxit. Aquesta trama va suscitar discussions sobre l'ètica en l'art i la responsabilitat dels creadors cap a les seves obres i el seu públic.

El fòrum també es va submergir en una crítica al sistema cultural de l'art, explorant les representacions de la burocràcia i les elits en l'esfera artística. Els participants van reflexionar sobre com la pel·lícula plantejava preguntes incisives sobre la naturalesa del reconeixement i la legitimitat en l'àmbit artístic contemporani.

 Una de les reflexions es va centrar en el paper de l'espectador com a validador de l'art. Com que a la pel·lícula no es mostra l’obra d'art, es col·loca a l'espectador en una posició neutral, i aquest fet va generar diàlegs sobre el poder de la visió i la percepció en l'apreciació artística.

 L'última anotació que va sobresortir durant l’acte va ser la noció que, quan un nom s'estableix en el món de l'art, tot el que segueix és automàticament considerat art.

En resum, el cinefòrum a la Patronal de Sant Quirze del Vallès, no només va oferir l'oportunitat de gaudir d'una pel·lícula única, sinó que també va servir com a catalitzador de reflexions profundes sobre l'art, la seva relació amb l'ètica i el paper fonamental de l'espectador en la construcció del significat artístic. Un esdeveniment que va deixar una empremta indeleble en els cors i les ments dels qui van participar en aquesta experiència cinematogràfica.