Casa de Cultura Vila-Puig
Situació actual
La rehabilitació de la Casa natal del pintor Joan Vila Puig ha permès a l’Ajuntament comptar amb un nou espai dedicat a la cultura que possibiliti, per una banda, fer la divulgació de l’obra pictòrica del pintor santquirzenc des de la casa que el va veure néixer, i per l’altra, oferir a la població un retall important de la memòria històrica del municipi, donant a conèixer com era una casa rural de finals del segle XIX. Al mateix temps s’ha habilitat un espai per impulsar i descobrir la cultura i l’art en el municipi, adaptat als nous temps.
Actualment acull l'exposició permanent del Pintor Joan Vila Puig a la part del vestíbul. Les plantes superiors estan habilitades per acollir tot tipus d’exposicions artístiques i per realitzar actes i activitats culturals.
Breu història de la Casa Vila-Puig
Després de la mort de Joan Vila-Puig, la casa va ser heretada pels seus fills i, el desembre de l’any 1999, va ser adquirida per l’Ajuntament amb el compromís de rehabilitar-la respectant algunes de les estances originals i d'ubicar-hi un equipament cultural. La façana, amb la porta de fusta, manté el seu estat original, i hi llueix des de l’any 1945 la placa de bronze que perpetua l’homenatge que el poble de Sant Quirze va dedicar al pintor. A l’interior de la casa, hi trobem també el seu bust, obra de l’escultor Llorenç Cairó, bon amic de Vila-Puig. Prop d’unes fotografies de la seva època escolar i una altra d’un bon moment de plenitud pintant a la Vall d’Aran, hi ha un bell retrat de la seva esposa posat en el seu cavallet i alguns dels seus paisatges més representatius. S’hi mostra també la taula de treball i la cadira que el van acompanyar sempre.
Habitació de la casa
A l’habitació, hi podem veure la llar de foc mantinguda en l'estat original. Això fa suposar que era en aquesta sala on feia vida la família, perquè, si considerem que el foc ha estat sempre un element aglutinador, des de la sala es podia veure també qui entrava a la casa i a la botiga. Al bell mig del terra de la cambra, hi trobem encara el forat a través del qual, en època de verema, el raïm s’abocava al cup que hi ha al final del celler.
La cuina
La cuina es conserva exactament igual que al segle XIX. Cap dels seus elements ha estat modificat ni suprimit: segueixen al seu lloc fogons, aigüera, escorreplats i les boniques rajoles decorades de les parets.
Celler
Un altre dels espais que manté el seu estat original és el celler amb les seves bótes. A les parets, ni tan sols recobertes, es poden veure els pilars de totxo que suporten l’estructura de la casa i aguanten la bella volta de maó, en la qual hi ha encara restes de les canyes que servien per bastir-la. És un lloc agradable, de temperatura constant, fresca a l’estiu i càlida a l’hivern, en el qual s'hi ha col·locat una taula original de la casa.
El pati
El pati és el lloc emblemàtic de la casa. Quan hi sortim, el primer que trobem, a mà esquerra, és la comuna, que s’ha mantingut en la restauració. Tot seguit, el forn de coure pa, en el qual encara es poden veure les cendres de l'última cuita. A pocs metres hi ha el pou, en què s’endevina aigua a poca fondària.
Sales polivalents
El que més ha canviat de la casa han estat les dues plantes, en les quals s'han suprimit totes les habitacions i s'hi ha anivellat el terra per convertir-les en sales polivalents per acollir-hi exposicions, xerrades, tallers i, fins i tot, casaments civils.
Consulteu la galeria d'imatges de la Casa de Cultura Vila-Puig.
- Directori Equipaments
- Adreça C/ Pintor Vila Puig, 45
- Telèfons 93 721 68 00
-
Horari
Per visites concertades de grups truqueu al telèfon 93 7216800