Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Avís preventiu per contaminació atmosfèrica a Barcelona i la seva conurbació

Es demana a la ciutadania que prioritzi l’ús del transport públic davant el vehicle privat


Avís preventiu per contaminació atmosfèrica a Barcelona i la seva conurbació

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica als 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric, entre els quals es troba Sant Quirze del Vallès.
L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental.
Entre les mesures, es recomana als municipis que aturin o redueixin les activitats amb materials pulverulents i a la ciutadania que prioritzi el transport públic envers el vehicle privat.

Superacions dels nivells de partícules

Els motius dels nivells força elevats de contaminació mesurats són, en part, a l’increment de la mobilitat associada al #MWC19, d’una intrusió de pols sahariana, i de la persistència d’un potent anticicló que dificulta la dispersió de les partícules en suspensió a l’atmosfera.
 
Recomanacions a la ciutadania:

  • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
  • Utilitzar el transport públic.
  • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…).
  • Utilitzar el cotxe compartit.
  • Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
  • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
  • Regular la climatització de les llars, baixant la temperatura del termòstat.
  • Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, com llenya o biomassa, evitant-ne purgues i arrencades. Garantir el bon funcionament dels filtres i captadors de cendres.


Podeu consultar aquí l'entorn web d'informació dels nivells de qualitat de l'aire.