Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Finalitza la campanya “Excuses o separes” amb un acte de comarca

La figura dels "influencers" i les activitats de sensibilització han protagonitzat aquesta iniciativa al poble


Finalitza la campanya “Excuses o separes” amb un acte de comarca

La campanya “Excuses o separes” ha arribat a la seva fi. Sant Quirze ha participat activament en aquesta iniciativa, des del passat mes de novembre. L’objectiu ha estat conscienciar sobre la necessitat de separar els residus, amb la mirada posada a la normativa europea que indica que el 2020 cal assolir el 60% de percentatge de separació de residus. Actualment a la comarca estem al 39%. 

La campanya ha girat al voltant de 4 eixos: els qui posen excuses o els qui separen, el malbaratament alimentari, la separació de la fracció orgànica i la separació de l’oli. Durant l’acte de cloenda, celebrat el passat 25 de març, diferents persones van poder donar el seu testimoni de les diferents accions que han fet i com han fet canviar els hàbits a persones del seu entorn. El regidor de Parcs, Jardins, Via Pública, Mobilitat i Serveis, David Caminal, va assistir a l’acte en representació de Sant Quirze.
Una de les grans novetats de la campanya “Excuses o separes” ha estat la participació de 57 persones que són referents als municipis, a qui s’ha anomenat “influencers locals”. Són persones o entitats que han participat desinteressadament en la campanya fent activitats, fent difusió a xarxes socials i altres accions. A nivell comarcal s’ha comptat amb tres persones de referència de la comarca que ens han ajudat a difondre el missatge: els meteoròlegs Francesc Mauri i Eloi Cordomí, i el cuiner Marc Ribas. A Sant Quirze, els influencers han estat: Woody Moncunill, Carme Aguilar, Laura Roger, Antonio Olmo, Gonzalo Castañera i Montse Escarré.
Durant la campanya també s’han utilitzat diferents elements de publicitat per tal de difondre-la, com falques a les ràdios, publicitat a les minideixalleries, , pàgina web, xarxes socials, cartells impresos, etc.
Pel que fa a les accions, Sant Quirze va aconseguir una menció especial per l’Esplai La Flama en el marc del concurs de pintada d’un mural a una paret de 20m2 sobre matèria orgànica i el seu reciclatge com a temàtica. També, durant la Festa dels Animals, es va organitzar un punt informatiu sobre la temàtica, i una Scape Room que va traslladar les persones assistents al futur.
Aquest mes de març, un educador ambiental equipat amb una cargobike, va voltar pel poble informant sobre els sistemes de recollida de l’oli vegetal de cadascun. De fet, s’hi han instal·lat cinc contenidors nous, que se sumen als setze ja existents.
 
 
 
Finalment, cal remarcar que el passat 20 de febrer es van obrir més de 75 kg de residus, de manera aleatòria, sota l’organització del Consorci i com a mostra de la separació de residus que duu a terme la població.  Entre els fets més destacables, per exemple, es va constatar que en un contenidor de resta només el 15% del total es corresponia a aquest residu.  A més, del total de bosses obertes, un 33% corresponien a orgànica; un 15% a rebuig; un 13% a envasos i un altre 13% a malbaratament alimentari. 
En aquest sentit, i finalitzada la campanya, Sant Quirze es marca com a objectiu continuar treballant en aquests aspectes de sensibilització per aconseguir arribar als barems establerts per la Unió Europea i, alhora, en benefici del nostre entorn.