Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Alimentació i malalties autoimmunes

Una nova xerrada del del Cicle d'Alimentació Saludable relaciona aquests dos conceptes


Alimentació i malalties autoimmunes

La importància de l’alimentació en les malalties autoimmunes va centrar una nova xerrada emmarcada en el Cicle d’Alimentació Saludable. El passat 7 de maig la nutricionista Anna Gispert va donar algunes pautes per poder conviure millor amb aquest problema de salut.

Els trastorns autoimmunes es produeixen quan el sistema immunitari ataca i destrueix les cèl·lules sanes del propi cos per error, quan en realitat ens hauria de protegir de substàncies nocives alienes com virus, bacteris, toxines, cèl·lules cancerígenes, entre d’altres. Actualment encara es desconeixen les causes d’aquesta “confusió”, esdevenint un conjunt de malalties multifactorials on interaccionen factors genètics, hormonals, infecciosos i ambientals. Desafortunadament, tampoc existeix una cura definitiva. Algunes de les més comuns són: psoriasis, esclerosis múltiple, artritis reumatoide, malalties inflamatòries intestinals, tiroïditis de Hashimoto, ..., i un centenar més de conegudes. Les malalties autoimmunes causen inflamació de l’organisme i la seva relació amb la inflamació de l’intestí i per tant a través de l’alimentació podem ajudar a millorar els brots que causen tant a nivell de causes com de simptomatologia. 
Segons la nutricionista Anna Gispert, les primeres accions que podem portar a terme són mantenir uns nivells correctes de vitamina D durant tot l’any. També és important que els nivells d’omega 3 i vitamina B12 siguin correctes. Moltes vegades podem ajudar-nos amb glutamina i/o probiòtics durant períodes d’estrès, mal descans o intensificació de l’exercici físic. 
Així mateix, es recomana seguir una dieta equilibrada antiinflamatòria, basada en aliments d’origen vegetal (llegums, cereals integrals, vegetals, fruits secs i llavors), ja que són una font d’antioxidants, fibra, vitamines i minerals. Tanmateix es recomana evitar els cereals refinats, aliments processats, sucre, sal i alcohol.
La sessió va tenir lloc a la sala d’actes de la Biblioteca. Segons el programa, les properes xerrades previstes són les següents:
 
Dimarts 21 de maig: Diferents patrons saludables i mites en l’alimentació
Hora: 19:00 h
Lloc: Sala d’actes de la Biblioteca
Dimarts 4 de juny: La digestió, clau en la salut
Hora: 19:00 h 
Lloc: Sala d’actes de la Biblioteca
Dimarts 18 de juny: Xerrada sobre la conducta alimentària
Hora: 19:00 h 
Lloc: Sala d’actes de la Biblioteca
 
Podeu gestionar les inscripcions enviant un correu electrònic a: serveisalut@santquirzevalles.cat.