L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès va ser present a la reunió de les administracions de l’Àmbit-40, celebrada el passat dilluns 29 de juliol, per analitzar la decisió de la Comissió Europea de dur l’Estat espanyol davant del Tribunal de Justícia de la UE pels incompliments dels límits legislats del contaminant diòxid de nitrogen.
La trobada, convocada d’urgència per part del conseller de Territori de la Generalitat de Catalunya, va comptar amb representants dels municipis de l’Àmbit-40, dels consells comarcals del Vallès Oriental i Occidental i del Baix Llobregat, de la Diputació de Barcelona, de l’AMB, de l’ATM, del Servei Català de Trànsit, del Port de Barcelona i de l’Aeroport de Barcelona, i de la Delegació del Govern de l’Estat a Catalunya. Tots han analitzat la decisió de la Comissió Europea de dur Espanya davant del Tribunal de Justícia de la UE pels incompliments dels límits legislats del contaminant diòxid de nitrogen (NO2).
Des de Sant Quirze del Vallès, s’ha participat de la trobada i s’ha volgut expressar la preocupació per la situació greu de Salut Pública generada per la contaminació de l’aire, especialment al Vallès, condició a la qual caldria afegir-hi les conseqüències dels gasos d’efecte hivernacle que accentuen la situació d’emergència climàtica que viu el conjunt del territori.
L’Alcaldessa, Elisabeth Oliveras, ha volgut mostrar la seva preocupació perquè “malgrat que ens hem posicionat sempre contra l’ampliació de l’autopista C-58 per la proximitat a zones escolars, així com també per la pèrdua de zones verdes”, s’ha prosseguit amb les obres malgrat l’evident impacte negatiu de les externalitats ambientals de la infraestructura pels municipis que travessa
.
Així mateix, durant el transcurs de la reunió l’Ajuntament de Barcelona ha fet una breu explicació del peatge que es vol iniciar per tal de fer a la capital catalana una gran zona de baixes emissions. Oliveras ha volgut fer èmfasi en què “ens preocupa que aquestes mesures tenen un biaix excessivament centralista i no tenen una translació al conjunt del territori”, per aquest motiu ha argumentat que “tal vegada la resta de municipis haurem de posar un peatge ambiental per a vehicles no residents, o estudiar la fiscalització ambiental de grans infraestructures que nodreixen la capital, però que suposen un impacte ambiental negatiu pel municipi”.
Oliveras, també ha volgut recordar que “d’acord amb estudis recents, Sant Quirze del Vallès som un municipi amb un trànsit de pas creixent, especialment a la C-1413a, i això té un impacte directe al poble, i per consegüent anirem a la Generalitat perquè iniciï els treballs tècnics per tal que la Variant de la C-1413 sigui una realitat abans de 2023”.
Finalment, des de l’Autoritat del Transport Metropolità s’ha anunciat que s’està en plena elaboració del Pla Director d’Infraestructures. Al respecte d’aquest pla, l’Alcaldessa ha manifestat que “des de Sant Quirze del Vallès volem ser part activa durant el procés d’elaboració, perquè entenem aquest document com un programa imprescindible per fer de les infraestructures de transport públic i les vies interurbanes per a bicicletes les xarxes de servei públic de viatgers que garanteixin una mobilitat amb menys impacte ambiental i una accessibilitat òptima pel conjunt de la ciutadania”.
La trobada es va cloure recordant que el pròxim 4 de setembre es celebrarà la propera Taula de la Qualitat de l’Aire de Barcelona.