Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova inicialment les ordenances fiscals 2020 amb l’objectiu d’impulsar una millora del servei públic i executar nous projectes estratègics

La proposta també determina mesures que volen donar un impuls inicial entre la ciutadania que vulgui dur a terme actuacions de mitigació del canvi climàtic en la línia aprovada enguany en la Declaració d’emergència climàtica


El Ple aprova inicialment les ordenances fiscals 2020 amb l’objectiu d’impulsar una millora del servei públic i executar nous projectes estratègics

El Ple de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès ha aprovat inicialment les Ordenances Fiscals 2020 avui dimarts en sessió extraordinària. L’objectiu del govern és estabilitzar la fiscalitat i fer-la el màxim d’equitativa possible amb la clara voluntat de reforçar el sector públic. En paraules del regidor d’Hisenda Pública i Economia Local, Àlex Brossa, “aquesta és una mesura fiscal necessària per afrontar els nous reptes de despesa que ens demana la ciutadania per tirar endavant”. Així mateix, ha volgut afegir que “som uns dels ajuntaments més sanejats econòmicament del país, però no tenim ni les estructures ni la maquinària al nivell del què demanda una ciutadania al segle XXI” . Per això, ha volgut concloure que “per dur a terme aquestes millores cal fer un mínim esforç fiscal que estabilitzi unes finances municipals per retornar al poble amb més i millors serveis”.

Així mateix, les ordenances fiscals 2020 estableixen el seu horitzó en la cerca d’ingressos estables al teixit productiu per tal de seguir invertint en aquest sector i alhora no carregar-ho només a la ciutadania.

L’alcaldessa, Elisabeth Oliveras, ha assenyalat que “cal ser responsables i adequar els ingressos de tal manera que puguem afrontar el Pla de Mandat d’Actuació Municipal 2019 -2023, que ha de donar resposta al programa electoral que portàvem a les passades eleccions del mes de maig i en què tantes veïnes i veïns ens han fet confiança per avançar cap a uns millors serveis i inversions imprescindibles pel nostre poble”. En aquest sentit l’Alcaldessa ha volgut fer èmfasi en què “ens hagués agradat com a govern haver pogut explicar les propostes i projectes estratègics de mandat el proppassat dia 15 d’octubre en la presentació del Pla de Mandat d’Actuació Municipal i que a causa de la convocatòria electoral del 10 de novembre hem hagut de suspendre”.

Algunes de les mesures
Les principals mesures tributàries se centren en l’IBI (Impost sobre Béns Immobles) i l’IAE (Impost sobre Activitats Econòmiques), amb l’objectiu que la pressió fiscal se centri en aquells qui més facturen. Es va portar a aprovació la pujada de l’IBI residencial d’un 4% al conjunt de propietaris i propietàries i, de forma específica, per al 10% d’aquells rebuts d’industrials, comercials i d’oficines amb més superfície i valor cadastral. Per consegüent, la recaptació d’IBI residencial augmentarà en un total de 194.000€, mentre que la recaptació d’IBI i IAE d’aquelles empreses que acumulin més sòl i més facturació suposarà un increment per les arques municipals de 461.000€.

Respecte a les bonificacions, a l’IBI es fa una aposta clara pel foment i la instal·lació d’energies renovables, en aquest cas l’energia solar fotovoltaica. Per això la proposta recull que el període de reducció del 50% de l’IBI que fins aquest 2019 era per 3 anys, a partir de l’any 2020 totes aquelles persones que s’instal·lin sistemes de generació d’energia fotovoltaica gaudiran d’aquesta mateixa reducció de l’impost durant 5 anys.

Aquestes propostes es complementen amb altres mesures que bonifiquen totes aquelles llars que apostin pel compostatge, amb l’objectiu de la reducció de residus, i d’altres com el fet que aquells vehicles que més contaminin no tinguin beneficis fiscals.

I finalment, en l’Impost de Transmissions Patrimonials, es proposa l’equiparació de les parelles de fet amb els matrimonis per les bonificacions impositives en qüestions d’herència on es reconeix el dret de bonificació de fins al 95% per l’habitatge habitual, quan fins ara les parelles de fet quedaven excloses.

L’aprovació inicial de les Ordenances Fiscals 2020 va comptar amb els vots a favor de Junts per Sant Quirze, l’abstenció de Ciutadans i Sant Quirze en Comú i els vots en contra de Junts per Catalunya Sant Quirze i el PSC. Ara, el període d’exposició pública és de 30 dies des de la publicació al Butlletí Oficial de la Província i l’aprovació definitiva està prevista pel ple de desembre.

Podeu escoltar la retransmissió del Ple emesa per Ràdio Sant Quirze al següent enllaç.