La Mesa de Solidaritat i Cooperació ajuda 150 famílies de Moçambic
L'import atorgat ha permès un total de 750 persones cobrir les necessitats bàsiques alimentàries
Un total de 150 famílies de Moçambic s’han pogut beneficiar de l’ajuda d’emergència aprovada per la Mesa de Solidaritat i Cooperació en la sessió ordinària del passat 26 de juny. L’ajuda dóna resposta a la crisi alimentària que pateix el país, conseqüència del canvi climàtic i de la sequera produïda pel fenòmen anomenat “El Nen”, en una zona rural on viuen de l’agricultura de subsistència.
L’import atorgat ha estat de 5.750,54€ per a la Fundació Mozambique Sur. El projecte té com a objectiu garantir la seguretat alimentària de les famílies en risc de patir problemes associats a la desnutrició, especialment la infantil. En aquest sentit, l‘ajut a 150 famílies es tradueix en unes 750 persones beneficiades, i de manera indirecta, en 8.348 persones. La població beneficiària indirecta es calcula tenint en compte que l’ajuda alimentària a les famílies de la zona genera una major integració i cohesió social al territori.
El projecte es localitza concretament al districte rural de Boane, situat a la província de Maputo, al sud de Moçambic. Massaca, el principal poble del districte es troba a 60 quilòmetres al sud de la capital, Maputo, a prop de la frontera amb Sudàfrica i Suazilandia.
Per gestionar l’ajuda d’emergència la Fundació treballa amb la Fundaçao Encontro, que compta amb una àmplia experiència al terreny de més de 25 anys, amb un coneixement personalitzat dels habitants de la zona. De fet, Encontro va crear el 1991 un centre d’acollida d’infants abandonats, la “Casa do Gaiato de Maputo”, que compta amb un programa de desenvolupament rural, integral i comunitari de totes les aldees de la zona. D’aquesta manera, no només es cobreixen les necessitats bàsiques, gràcies a l’ajuda d’emergència, sinó que s’acompanya d’un treball de desenvolupament de capacitats de les persones.
L’ajuda es tradueix en diferents aliments: arròs, mongetes, farina de blat, oli, sucre, cacauets, que ja han estat distribuïts. La Fundació ha fet arribar a l’Ajuntament un vídeo, on es pot veure el lliurament dels aliments.
Finalment, cal remarcar que es tracta de la segona vegada que aquest projecte rep ajuda per part del municipi. En l’anterior edició de la Festa del Comerç Just, els fons recaptats en el marc de les vendes que van generar les cooperatives escolars també es van destinar a la Fundació Mozambique Sur.
La situació a Moçambic
Moçambic ocupa el lloc 180 entre els 189 països que van ser estudiats al darrer Informe de Desenvolupament Humà del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament. L’esperança de vida en néixer és de 55 anys. La taxa de mortalitat infantil durant l’any 2017 va ser de 67,8 morts per cada 1000 naixements, un dels índex més elevats del món. El 37% de la població viu amb menys d’un dòlar al dia.
A aquesta situació de pobresa estructural s’uneix la crisi econòmica que pateix el país des de 2016.
Cal remarcar també que on s’ubica el projecte es presenta una alta incidència del VIH/Sida, amb taxes de persones portadores molt superiors a la mitjana nacional., especialment en joves d’entre 15 a 21 anys.