Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple de l’Ajuntament ha aprovat inicialment el Pressupost Municipal per a 2020 per un import de 21,4 milions d'euros

Els Comptes prioritzen la justícia social i les actuacions contra el canvi climàtic, entre altres prioritats


El Ple de l’Ajuntament ha aprovat inicialment el Pressupost Municipal per a 2020 per un import de 21,4 milions d'euros

El Ple municipal i extraordinari celebrat ahir, 27 de novembre, ha aprovat inicialment el Pressupost per al nou any per un import de 21.450.458,18 euros. L’import del pressupost consolidat, que inclou l’empresa municipal COMU és de 22.176.006,62 euros. El punt ha comptat amb el suport dels grups Junts per Sant Quirze, Sant Quirze en Comú i els vots en contra de Junts per Catalunya-Sant Quirze, PSC i Ciutadans.

El marc pressupostari dels comptes situen l’Ajuntament en una reducció del deute del 27,3% (2015) al 14,66% durant el passat mandat. També cal remarcar una augment del 6,41% de les despeses dels serveis a la ciutadania i una reducció del pagament d’interessos del 38%. Segons que va remarcar ahir el tinent d’Alcaldia d’Hisenda Pública, Àlex Brossa, “continuem patint el triple espoli per part de l’Estat Espanyol, ni se’ns paga a l’hora, ni se’ns permet augmentar pressupost malgrat comptar amb una de les economies més sanejades del país, ni es retorna a la Generalitat els ingressos que atresora el govern central”. Brossa també ha afegit que “la feina ben feta del darrer mandat va ser molta i aquest nou pressupost la recull i dóna continuat a les més de cent accions i propostes executades i n’acumula de noves, amb un eix central, la justícia social”. De fet, el Pressupost prioritza les polítiques relacionades amb la sostenibilitat social, ambiental i econòmica, de manera que es garanteixi aquest fet entre tota la ciutadania.

Ingressos i despeses
Les noves mesures fiscals permetran afrontar els nous reptes de despesa que requereix el municipi, de manera que es puguin executar diversos projectes. Així, l’increment de l’IBI residencial permetrà augmentar en un total de 194.000 € els ingressos, i l’IBI i l’IAE per activitat econòmica, en 461.000 euros més.
Cal remarcar també que les apostes per la instal·lació d’energies renovables és una de les prioritats del Govern. Per això, s’amplia el termini de 3 a 5 anys la bonificació del 50% l’IBI per a aquelles persones que instal·lin aquests sistemes.
Un altre dels punts forts és l’equiparació de les parelles de fet amb els matrimonis per les bonificacions impositives en qüestions d’herència.
Pel que fa a la despesa, aquesta  augmenta aquest 2020 en un 4,70% respecte l’any passat. La bona gestió municipal ha permès reduir el deute viu fins a un 14,66% sobre els recursos corrents.

Els recursos humans, vocació de servei públic
Un dels principals augments de despesa se centra en els Recursos Humans de l’Ajuntament. El Govern fa així un esforç important per ampliar la plantilla, creant noves places que s’aniran incorporant progressivament. Una aposta que es trasllada en una major qualitat del servei a la ciutadania.

Polítiques per a la cohesió social

Les dotacions pressupostàries per al subministrament de béns, la prestació de serveis i l’atorgament de subvencions per a aquest nou pressupost s’han vist incrementades en un 3%, superant els 9,5 milions d’euros per aquest proper 2020. Aquí es gestionaran els serveis fonamentals per a la cohesió i la justícia social, amb sis pilars clau:

· Benestar social: el pressupost augmenta en un 3,7% per ajudar les famílies més necessitades del municipi.
. Entitats esportives: les subvencions passen dels 67.500€ als 110.000€
. Habitatge: Increment del 3,3% del pressupost per iniciar els estudis que permetin crear noves promocions d’habitatge públic al municipi.
. Cultura: Increment d’un 6% en la despesa per a programació de Festa Major i Barraques.
Increment del 25% en la despesa en programació i sonorització d’actes populars i programació cultural
. Joventut. Increment del 18% respecte l’exercici anterior per desplegar noves polítiques d’acord al Pla Local de Joventut.
. Promoció Econòmica, Emprenedoria, Comerç i Ocupació. Augment de la despesa de fins a un 35% respecte 2019.

Inversions compromeses contra el canvi climàtic
Les inversions augmenten un 25% respecte l’any anterior i donen resposta a l’emergència climàtica. Es divideixen en els següents àmbits:

. Espai públic de qualitat i sostenible: en què es destinaran 560.000 € a eliminació de barreres arquitectòniques i nous asfaltats de carrers. El Pressupost inclou una partida de 40.000€ per poder iniciar els treballs tècnics del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible. Aquest inclourà iniciatives com la peatonalització dels casc urbà, la implantació de nous carrils bicicleta, la millora de voreres i la definició de zones 30. També els enllaços interurbans tant en transport públic com en bicicleta.

. Obres públiques de servei a les persones: Enguany hi ha previstos 400.000€ per destinar al nou complex esportiu, el projecte insígnia d’aquest mandat. En aquests moments ja s’ha tancat el projecte bàsic. Aquesta partida creixerà més el 2021, quan s’hagi de licitar el projecte. Aquest bloc també inclou destinar 350.000€ al manteniment i millora d’escoles i altres equipaments municipals.

. Accions compromeses contra el canvi climàtic: Es preveu la implantació d’energies renovables amb la instal•lació de plaques fotovoltaiques als equipaments municipals, renovació de les calderes més envellides o l’impuls a la mobilitat elèctrica. Aquest bloc compta amb una dotació de 355.000€.

. Pressupostos Participatius: Han esdevingut un espai consolidat de participació i faran possible un total de 7 projectes aquest 2020 per un import total de 190.000€.

Podeu veure el ple en aquest enllaç.