Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Centre Municipal d’Informació i Recursos per a Dones de Sant Quirze del Vallès ha atès un centenar de dones víctimes de situacions de violències masclistes

El servei ha realizat prop d’un miler d’actuacions al llarg de 2019, relacionades amb el suport integral a les dones


El Centre Municipal d’Informació i Recursos per a Dones de Sant Quirze del Vallès ha atès un centenar de dones víctimes de situacions de violències masclistes

El Centre Municipal d’Informació i Recursos per a Dones de Sant Quirze del Vallès, ubicat a l’Espai Maria Mercè Marçal, ha atès un total de 140 dones aquest 2019. D’aquestes, gairebé un centenar han estat víctimes de situacions de violència masclista, econòmica, estructural, física, psicològica o sexual, essent la psicològica la prevalent. El perfil d’aquestes dones respon a una edat d’entre 30 a 65 anys (85%), i no s’aprecien diferències significants en funció del nivell d’estudis.
En total, el Servei ha realitzat prop d’un miler d’actuacions al llarg de l’any. Segons que ha manifestat l’Alcaldessa, Elisabeth Oliveras, “aquestes són les xifres que coneixem, però de ben segur es donen més casos que encara no han fet el pas de fer-ho públic. . Per això aquest servei és tan important, perquè dóna suport a aquestes víctimes, i ho fa d’una manera integral, per atendre qualsevol tipus de violència, donat que les diferents formes que pot prendre la violència i els seus efectes requereixen un especial acompanyament, suport i tractament. L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès, com a administració, hem de posar les eines per fer-ho possible, i en això continuem treballant”.

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones ofereix no només la informació i l’atenció necessàries, a nivell individual i grupal, sinó que també dóna suport integral a les dones, assessorament jurídic en l’àmbit de la violència masclista, i també en especialitats de civil, laboral estrangeria i penal. Tanmateix, s’ofereix atenció psicològica a infants i joves menors de 18 anys en situacions específiques.
L’Espai Maria Mercè Marçal esdevé també centre relacional i participatiu, oferint suport i orientació a les entitats i professionals que treballen o volen treballar a favor de la igualtat entre dones i homes. També s’hi organitzen tallers i activitats orientades a promocionar els drets de les dones i la seva participació en tots els àmbits.
Cal remarcar també que és des d’aquest servei que s’impulsa i es coordina el Pla d’Igualtat entre dones i homes a Sant Quirze del Vallès. El servei ofereix assessorament en matèria d’igualtat en diferents àmbits. Un dels més sol·licitats és el dels estudiants en els seus treballs de recerca a l’institut. També cal remarcar que qualsevol empresa que sol·liciti assessorament en plans d’igualtat, pot contactar amb el servei: sumemxlaigualtat@santquirzevalles.cat, o bé presencialment a l’equipament: Espai Maria Mercè Marçal, passatge Dalí, 8.  
En la mateixa línia, el passat 21 de novembre l’Ajuntament va signar l’acord del Servei d’Atenció Integral per defensar els drets de les persones LGTBI, i oficialitzar així la seva posada en marxa. Una iniciativa per defensar els drets de les persones LGTBI i acompanyar-les en cas que hagin de presentar, per exemple, incidències i denúncies sobre possibles casos de discriminació o agressió per raó d’orientació seuxal, d’identitat de gènere o d’expressió de gènere.
També vol prevenir l’LGTBIfòbia, un dels principals problemes que afecta a aquest col·lectiu, i que es tracta des de l’assistència psicològica, jurídica i social. Més enllà de prevenir i combatre l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, el SAI treballarà també per garantir un suport global a les persones en situacions de discriminació, i per resoldre dubtes i inquietuds a nivell personal o familiar.
El col·lectiu LGTBI podrà fer diversos tràmits com el canvi de nom a la targeta sanitària de les persones transgèneres. El servei promou alhora la sensibilització i informació en relació a la diversitat sexual i de gènere.