Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Novetats respecte els residus que es poden portar a la Deixalleria Municipal

Agulles, xeringues i punxants per als tractaments mèdics es poden dipositar en aquest equipament


Novetats respecte els residus que es poden portar a la Deixalleria Municipal

L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès informa que, a partir d’ara, les persones que utilitzen agulles, xeringues i punxants per als seus tractaments mèdics poden portar aquests residus a la Deixalleria municipal.

Agulles, xeringues i objectes punxants
Els residus d’agulles i objectes punxants de procedència domèstica són aquells generats als domicilis particulars com a conseqüència de tractaments domiciliaris ja siguin puntuals o de llarga durada (ex. diabètics). Atès el risc que comporten per la salut requereixen d’una recollida diferenciada per garantir una bona gestió dels mateixos.

Què ha de fer un particular amb les agulles/punxants?
Els particulars han de dipositar els seus objectes punxants, a ser possible encapsulats, en un recipient suficientment rígid i estanc (de plàstic) per poder fer l’acopi al domicili (per exemple: ampolles petites d’aigua, refresc, detergent,...).
Un cop ple, o quan se’n vulgui desfer, el ciutadà el portarà a la deixalleria i el dipositarà dins d’un contenidor específic homologat per a la recollida de residus sanitaris.

Què es fa a la Deixalleria?
A la Deixalleria trobaran un contenidor amb un cartell identificatiu amb el text “AGULLES I PUNXANTS”, que estarà juntament amb la resta de residus especials perillosos.

Quina és la gestió final del residu?

La deixalleria gestionarà el residu d’acord amb la normativa vigent, és a dir, amb una empresa autoritzada per la seva gestió.
La destinació final d’aquest residu procedent de les deixalleries és la incineració, mitjançant un gestor autoritzat per a la gestió de residus sanitaris.


Cal remarcar que la Deixalleria Municipal no pot recollir medicaments. Els medicaments usats o caducats s’han de portar a les farmàcies, on ja tenen establer un sistema de recollida.


Medicaments usats o caducats


La recollida de medicaments aprofita el mateix canal de distribució que fan servir les farmàcies però en sentit invers: el consumidor porta els envasos i restes de medicaments a la farmàcia, aquests són recollits pel servei de distribució farmacèutica i lliurats als gestors per a la seva classificació i posterior tractament.

Aquests residus requereixen una recollida selectiva específica, per tant no s'han de llençar mai al cubell de les escombraries ni barrejar amb altres envasos ni deixalles. Cal dipositar-los als contenidors que es troben a les farmàcies adherides a la recollida establerta que es poden identificar pel distintiu SIGRE.

A les farmàcies:

Cal dipositar
•    Els envasos de medicaments buits
•    Els envasos amb restes de medicaments
•    Els medicaments caducats amb els seus envasos
No s'han de dipositar
•    Radiografies
•    Termòmetres
•    Pròtesis
•    Agulles
•    Objectes tallants
•    Reactius de laboratori procedents de l'elaboració de les formules magistrals

Consells pràctics
•    Reviseu el contingut de la farmaciola (com a mínim dues vegades l'any), i separeu els medicaments que ja han caducat i els que no feu servir.
•    Aprofiteu qualsevol visita a la farmàcia per portar els medicaments que ja no us són útils.
•    La millor opció en relació a aquests residus és evitar generar-los, moderar el consum de medicaments i fent servir estrictament els que ens ha prescrit el metge.

Recordeu, trobareu la Deixalleria Municipal de Sant Quirze del Vallès a:

Carrer de Menorca, s/n Pol. Ind. Sud-Oest

Deixalleria de Can Casanovas: crt. de Gràcia a Manresa, km 23