Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Economia

A la indústria, on són les dones?

Visita aquesta exposició a la Masia de Can Barra i descobreix la representació de les dones en aquest sector


A la indústria, on són les dones?

A partir d’aquesta tarda ja es podrà visitar l’exposició “A la indústria, on són les dones?”, una mostra del Consell Comarcal que acull la Masia de Can Barra al segon pis fins al 24 de febrer. 

L’exposició està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc programa de projectes innovadors i experimentals “Talent Femení i transformació a la indústria” i del projecte “Teixint metodologies per l’ocupació al Vallès Occidental” de la Diputació de Barcelona.
La mostra consta de quatre grans eixos: la indústria 4.0, la situació actual de la representació femenina a la indústria, discriminacions per raons de gènere i sexe i el Pla d’Igualtat.
Primer se situa l’espectador en context, explicant què és la indústria 4.0, una realitat encara molt incipient a Catalunya. Aquest concepte té diverses definicions d’experts en tecnologia, de les quals es pot extreure que significa, bàsicament, a la implantació de les noves tecnologies de la informació en els processos productius, de manera que aquests siguin més flexibles i es pugui incloure, fins hi tot, tota la cadena de valor.
A partir d’aquí, es tracta la situació actual de la representació de la dona a la indústria. A Catalunya, les dades de l’EPA (Enquesta de Població Activa) assenyalen que el nombre de dones ocupades és un 11% inferior al nombre d’homes ocupats. La desigualtat més important, però, es produeix en la contractació segons el tipus de jornada: les dones tenen un 26% menys de contractes a temps complet que els homes. A més, la bretxa salarial entre homes i dones és del 15%. D’altra banda, segons l’EPA del 2016, a Catalunya el 28,5% de l’ocupació en el sector industrial és femenina (166.400 dones envers 417.100 homes).
Pel que fa a les discriminacions per raons de gènere i sexe, l’exposició tracta diferents apartats, com els estudis i l'ocupació; la violència masclista; la diferència salarial o la discriminació trans. 
Per últim, en l’eix del Pla d’Igualtat s’explica  com fer un Pla d’Igualtat i com motivar a l’empresa a crear-lo en el cas que no existeixi.
Aquesta exposició servirà també com a suport per al taller que organitza l’Ajuntament de Sant Quirze amb el nom “Som iguals a la feina?”. La iniciativa la desenvoluparan els alumnes del PFI de la Guia d’Activitats Educatives del Consell Comarcal, com a part del mòdul d’incorporació al món professional.
L’horari de visites de l’exposició es correspon al de l’Escola Municipal d’Adults l’Olivera, a Can Barra.