Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Solidaritat i cooperació

L'entitat Punt de Referència presenta el seu projecte ACULL

Es tracta d'una iniciativa per acollir jovent extutelat i ajudar-los a crear el seu projecte d'emancipació


L'entitat Punt de Referència presenta el seu projecte ACULL

L’entitat Punt de Referència va presentar ahir a la Biblioteca Municipal el projecte de famílies acollidores que desenvolupa en diferents punts del territori. Ho va fer de la mà de les representants de l’entitat Bàrbara Bort i Laura Terrades. També hi van assistir representants del centres residencial La Mola.

La xerrada va servir per explicar les dificultats addicionals que es troben aquests joves en el seu procés d’emancipació pel fet de ser d’origen migrat. Quan fan els 18 anys, els joves menors que han aconseguit accedir al sistema institucional de protecció, es veuen obligats a abandonar el centre residencial. Per contra, l’edat mitjana d’emancipació a l’estat espanyol és als 29 anys, és a dir, el jovent extutelat es veu obligat a emancipar-se 11 anys abans. 
El projecte ACULL de Punt de Referència ofereix a aquest jovent una família on poder desenvolupar el seu projecte d’emancipació.
Aquest model d’acompanyament es basa en l’establiment d’un vincle afectiu, promovent una emancipació vinculada a itineraris estables i llargs des d’un doble suport: el tècnic i el voluntari. La família acollidora proporciona al/la jove un entorn estable i segur on desenvolupar aquest procés. 
Malgrat l’emancipació és un procés individual, tal i com van manifestar ahir les responsables de l’entitat, “aquesta es desenvolupa gràcies al suport i a la xarxa de l’entorn, un aspecte clau i sovint absent en aquesta població. Durant tot el procés, Punt de Referència acompanya tant al/la jove com a la família per tal de garantir el benestar de totes les implicades, fent un seguiment telefònic setmanal i presencial de caràcter mensual”. 
En el cas que la relació entre la família i el/la jove no es desenvolupi de forma satisfactòria, preveuen un tancament avançant de la relació. Cal destacar, però, que des de l’inici d’aquest projecte l’any 2002 només s’han donat 2 casos de tancament avançat.
El nombre d’acollides anuals acostuma a ser d’entre 5 ó 6, amb una durada de 9 mesos, tot i que moltes famílies prorroguen aquest temps. L’any 2018 van acompanyar 5 famílies acollidores, de les quals 3 van augmentar el temps d’acollida. 
 
Si alguna persona té interès a participar en aquest projecte d'acollida, pot contactar l'entitat al següent correu electrònic: info@puntdereferencia.org.