Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

L'Associació de Dones Empresàries i Emprenedores, Premi Dona 2020

L'Ajuntament va lliurar dissabte el reconeixement, que també va recaure en l'activista Yolanda Oquelí i l'escriptora Isabel-Clara Simó


L'Associació de Dones Empresàries i Emprenedores, Premi Dona 2020

L’Associació de Dones Empresàries i Emprenedores de Sant Quirze va rebre dissabte el Premi Dona 2020, en el marc d’un acte institucional a la Patronal. L’entitat, que aplega una setantena de dones del municipi, impulsa i visibilitza el paper d’aquestes en el teixit econòmic, essent un motor per a l’empoderament femení. El ple de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat aquest reconeixement, destacant la xarxa que han creat entre l’emprenedoria i l’empresariat de dones del municipi. La presidenta de l’associació, Beatriz Sánchez, acompanyada d’altres membres, va recollir el guardó de la mà de l’alcaldessa, Elisabeth Oliveras, i altres regidores de l’Ajuntament.

 
Un altre dels reconeixements de la nit va ser per a l’activista Yolanda Oquelí.  L’Ajuntament li va atorgar la distinció internacional per reconèixer la seva lluita. Oquelí és activista mediambiental de Guatemala, cofundadora del Moviment de Resistència Pacífica La Puya contra les empreses multinacionals extractives, concretament contra el projecte miner “El Tambor”, a Sant José del Golfo i San Pedro Ayampuco. Per aquests fets, va ser víctima d’un intent d’assassinat l’any 2012, motiu pel qual viu a l’estat estat espanyol com a refugiada política per Amnistia Internacional.
Oquelí va recollir personalment el guardó, explicant la seva situació i agraint a l’Ajuntament aquest reconeixement “que m’emociona especialment, donat que moltes vegades, entre llàgrimes, m’he preguntat si valia la pena, per tot el que m’ha suposat; i sempre he arribat a la conclusió que sí, que la lluita per la justícia sempre val la pena”.
 
Finalment, el reconeixement en l’àmbit nacional va ser per a l’escriptora Isabel-Clara Simó. El ple de l’Ajuntament va acordar també per unanimitat aquest guardó per a la prolífica i compromesa autora de llibres de referència que ens va deixar el mes de gener. La seva filla, Cristina Dalfo Simó, va fer arribar una carta, llegida durant l’acte, agraint el premi.
 
L’alcaldessa, Elisabeth Oliveras, va cloure l’acte amb un discurs centrat en la llibertat de les dones, la igualtat i la seva lluita. Una àmplia reflexió no només destacant els triomfs i la feina feta per a les dones reconegudes amb el premi, sinó sobre la difícil situació que pateixen les dones d’arreu del món. Un discurs compromès que incloïa parts del manifest amb motiu del 8 de març que es llegirà avui íntegrament a la plaça de la Vila.
 
El concert d’Anna Roig amb un homenatge a cançons clàssiques franceses acompanyada per catorze músics, va posar la nota musical a la vetllada, que va continuar amb un gran sopar a la sala Salut Pastor. En aquest, les monologuistes Ana Polo i Maria Rovira, van abordar amb humor aspectes de reivindicació per la igualtat de les dones. En total, més de 120 dones van compartir taula i conversa.
 
Podeu veure les imatges del lliurament de premis en aquest enllaç.
Les fotografies del sopar, les trobareu aquí.