Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Consells per gestionar els residus durant el confinament

Recomanacions sobre la manipulació de residus a les llars amb persones malaltes o en quarantena per COVID-19.


Consells per gestionar els residus durant el confinament
El Ministeri de Sanitat ha dictat una ordre, la SND/271/2020, de 19 de març, que estableix les instruccions sobre la gestió dels residus en la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19.
 
En aquest sentit, les recomanacions sobre la manipulació dels residus a les llars amb persones malaltes o en quarantena per COVID-19 són les següents:
  • Els residus del pacient, inclòs el material d’un sol ús utilitzat per la persona malalta (guants, mocadors, mascaretes), s’han d’eliminar en una bossa de plàstic (bossa 1) en un cubell d’escombraries disposat a l’habitació, preferiblement amb tapa i pedal d’obertura, sense realitzar cap separació per al seu reciclatge. La bossa de plàstic (bossa 1) s’ha de tancar adequadament i introduir-se en una segona bossa d’escombraries (bossa 2), al costat de la sortida de l’habitació, on a més es dipositaran els guants i mascareta utilitzada per la persona cuidadora, i es tancarà adequadament abans de sortir de l’habitació.
  • La bossa 2, amb els residus anteriors, es dipositarà amb la resta de residus domèstics a la bossa d’escombraries (bossa 3) corresponent al cubell de la fracció resta. Immediatament després es realitzarà una higiene completa de mans, amb aigua i sabó, de 40-60 segons, míni
  • La bossa 3, tancada adequadament, es dipositarà exclusivament al contenidor de la fracció resta ubicat a la via pública.
Les llars sense pacients o persones en quarantena han de gestionar els residus  de forma habitual. 
 
Gestió de les deixalles comuns a casa
 
Una de les conseqüències de la situació de confinament pel COVID-19 és que la ciutadania genera més volum de deixalles. En aquest sentit, el servei municipal de Manteniment de l’espai públic i Infraestructures i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental fan unes recomanacions en relació amb la gestió de deixalles a casa i al servei de recollida de residus, el qual és un servei bàsic en l’Estat d’alarma. 
 
Així, es demana a la ciutadania reduir, en la mesura de les possibilitats, la generació de deixalles, aixafar bé els envasos, paper i cartró per reduir-ne el volum perquè els contenidors no es desbordin, i rentar-se bé les mans perquè els contenidors són superfícies de contacte. També tenir en compte, si es fa neteja a casa, no treure mobles ni estris vells al carrer perquè aquest servei de recollida específic està suspès mentre duri el confinament.
 
Cal recordar que els guants de làtex o nitril utilitzats per a qualsevol ús no s’han de dipositar al contenidor d’envasos, sinó al contenidor de resta. 

L'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès ha editat un cartell explicatiu sobre com gestionar els residus a les llars amb persones malaltes o en quarantena per COVID-19 i que el podeu consultar en el document adjunt a aquesta notícia.