Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Adhesió al Manifest dels ens locals davant del Coronavirus

El document exposa les demandes del món local davant el moment de dificultat provocat pel Covid-19


Adhesió al Manifest dels ens locals davant del Coronavirus

L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès s’ha adherit al Manifest dels ens locals davant del Coronavirus, mitjançant una resolució de l’alcaldessa, Elisabeth Oliveras. Es tracta d’un document institucional emès per l’Associació Catalana de Municipis, l’Associació de Micropobles de Catalunya i la Federació de Municipis de Catalunya, per exposar la posició i les demandes del món local català davant l’actual moment de dificultat provocat per la pandèmia del Covid-19.

 
L’acord reclama un confinament estricte, demanant que tothom es quedi a casa amb l’excepció d’aquelles persones que treballen en serveis establerts com a essencials. Així, des del món local es demana a les administracions supramunicipals que les mesures que s’estan prenent a curt termini tinguin com a eix central i com a prioritat la salut de les persones, en especial les més vulnerables al virus, i l’adequació de les infraestructures sanitàries per tal que el personal dels centres hospitalaris puguin desenvolupar la seva tasca amb garanties.
 
D’altra banda, el manifest també fa referència a totes aquelles persones que, com a conseqüència d’aquesta crisi, es quedaran sense feina. Per aquest motiu, es reclamen recursos i ajuts per emparar a les famílies que ho necessiten. 
 
L’acord estableix també que els ens locals han de reclamar poder mobilitzar el superàvit disponible de 2019 sense limitacions, així com flexibilitzar les directrius de la regla de la despesa i l’estabilitat pressupostària; anul·lar totes les mesures que encara queden de la LRSAL que limiten l’autonomia local; garantir les aportacions previstes de les administracions supramunicipals per a l’any 2020 i poder-les ampliar per a les noves necessitats que generarà la crisi; contractar persones sense les actuals limitacions, especialment per a donar resposta als nous usuaris de serveis socials que hi ha actualment; i redefinir els programes destinats a actuacions municipals o els nous programes de finançament europeu del període 2021-2027.
 
En aquest sentit, el manifest afirma que “els governs locals no som només uns receptors i executors de les polítiques europees, estatals o nacionals. Volem ser escoltats, compartir els reptes i prendre decisions des del diàleg i l’acord. El ens locals podem i volem ser corresponsables de les decisions estructurals que s’han de prendre per a redreçar l’actual situació i afrontar el futur”. 
 
El document subscrit també vol mostrar el suport i condol més sentit “a les persones i famílies que han perdut els seus éssers estimats; i el nostre ànim als qui s’han contagiat pel COVID-19 i s’estan a casa o als hospitals”. Així mateix, “volem agrair sincerament a totes les persones que treballen en serveis essencials per a garantir que donem resposta com a societat en moments difícils, especialment a totes i tots els professionals sanitaris i als equips d’emergència que, de manera exemplar, treballen dia i nit, incansablement, per revertir aquesta situació.”
 
Podeu consultar detalladament el Manifest en el document relacionat en aquesta notícia.