El servei de Benestar Social intensifica la seva activitat per garantir les necessitats de la població més vulnerable
Garantir l’alimentació, evitar la solitud i treballar per seguir els protocols són algunes de les tasques que es desenvolupen en coordinació amb múltiples ens
El servei de Benestar Social treballa intensament amb l’objectiu de donar resposta a múltiples situacions que es veuen potenciades per la crisi sanitària que estem vivint. La seva tasca es desenvolupa amb un contacte directe amb altres serveis com el de Salut, Drets Civils i de Gènere, Via Pública i Policia Local, a més d’entitats, ens supramunicipals i centres sanitaris per donar resposta a les necessitats socials de la població.
Seguiment a les persones més vulnerables
Des del 9 de març el servei desenvolupa un protocol de seguiment a les persones més vulnerables. En coordinació amb el CAP, des de Benestar segueixen aproximadament unes 310 persones que, per la seva salut, dificultat social o solitud, requereixen d’aquest contacte i supervisió. L’objectiu és detectar les necessitats i donar-les suport. En el moment en què es dóna una situació de risc, una professional de serveis socials la gestiona. També es fan seguiments a la infància en risc, i es dinamitzen grups d’infants i joves mitjançant les xarxes, els correus electrònics i diverses aplicacions amb una proposta d’activitats, grups de conversa, etc.
Aquesta coordinació amb el CAP permet l’Ajuntament estar al dia sobre noves actuacions sanitàries, circuits i protocols. En alguns casos la coordinació es fa directament amb l’Hospital de Terrassa i l’Hospital Taulí de Sabadell, especialment en gestions més concretes d’alguns pacients en seguiment per Serveis Socials.
La coordinació també es fa extensiva a altres xarxes, com l’empresa SAD (servei d’atenció a domicili), que diàriament envia les incidències, baixes i modificacions d’horaris. El SAT (servei de teleassistència) deriva a l’Ajuntament diversos casos quan detecten necessitats.
Finalment, el contacte és també directe amb les tres residències de gent gran del municipi: Llar d’Avis, Fundació privada i benèfica Assís, i Verge del Carme. Els equipaments reben instruccions de diferents organismes, se’ls facilita material i el suport necessari.
Necessitats bàsiques cobertes
El tancament de les escoles i la situació de confinament va provocar que molts infants beneficiaris de beques menjador es trobessin en una situació complexa. Mentre la Generalitat preparava unes targetes moneder per a les famílies afectades, l’Ajuntament va contactar amb l’empresa de càtering La Vostra Cuina, per fer un lliurament de cinc menús setmanals per infants. Fins ahir, se n’havien repartit més de 700 menús al municipi.
Avui, moment en què l’Ajuntament ja disposa d’un total de 148 targetes, es coordinarà la seva distribució a les famílies.
Un altre dels ens amb qui el servei té especial relació és amb els banc dels aliments municipal. L’Ajuntament es coordina amb tres entitats que gestionen aquests banc, donant suport en l’organització de les recollides i aportant productes bàsics com lleixiu, sabó i llet. Ara, es treballa en la recerca d’un sistema per facilitar a les famílies la recollida d’aquests productes, de manera que no s’hagin de desplaçar fins al magatzem.
Cal remarcar també que ahir van arribar 6.375,2 kg d’aliments provinents del Programa Operatiu del Fons d’Ajuda Europea per a les persones mes desfavorides (FEAD). Una distribució que es farà amb la col·laboració de les entitats que formen part del banc d’Aliments.
Contacte
Qualsevol persona que es trobi en una situació de dificultat social, com aïllament, manca de cobertura de necessitats bàsiques, etc, pot contactar amb l’equip de Benestar Social. Ho poden fer mitjançant correu electrònic: benestar@santquirzevalles.cat, o trucant a l’Ajuntament, al 937216800, on se’ls derivarà al servei.